Omstritt rederi får grönt ljus från landstinget

I dag, måndag, inleds SL:s andra testperiod med SL-kort på Waxholmsbåtarna.
I våras vann TRSM Group, ägt av ett Cypernregistrerat riskkapitalbolag, upphandlingen av flera linjer i skärgårdstrafiken mellan Möja och Dalarö.
Talla Alkurdi (S).
Talla Alkurdi (S) är kritisk till hur upphandlingen har skötts. "Vi hade en farhåga när vi hade pratat med de som arbetar på båtarna. De undrade ju hur upphandlingen hade kunnat göras".
Sedan riskkapitalbolaget TRSM group tog över driften av skärgårdstrafiken ska personal ha hotats om uppsägning och förlöjligats. Trots det har Trafikförvaltningen fullt förtroende för rederiet.

Incidenterna har varit många sedan TRSM group 1 vann upphandlingen för att få sköta driften av skärgårdstrafiken i Stockholms mellanskärgården i våras. Bland annat har hot om uppsägningar rapporterats, polisanmälningar mot ledningen gjorts och sjukskrivningen bland personalen ökat.

VD Anette Schilde ska ha sagt till en medarbetare i ledningen att hon vill avskeda tio personer i besättningen.
– Jag struntar i facket och allting annat. Jag kan betala dem. De ska ut härifrån, sedan spelar det ingen roll vad facket säger, säger hon enligt en källa till tidningen Skärgården.

”Jag struntar i facket och allting annat. De ska ut härifrån”

Även rederiets trafikchef Henrik Ekelund hamnade i blåsväder efter att ha sagt att ”vi har fått rusket som när man skulle göra ett fotbollslag, så fick man de där på slutet” med hänvisning till besättningarna på ångfartygen, enligt Skärgårdstidningen.

Fakta

Registrerat på Cypern

  • I våras vann TRSM Group 1 AB, ägt av ett Cypernregistrerat riskkapitalbolag, upphandlingen av flera linjer i skärgårdstrafiken mellan Möja och Dalarö.
  • Totalt trafikeras sträckorna med närmare 30 fartyg.
  • Den kontroversiella affären kritiserades av såväl andra rederier som partier, då bolaget har liten erfarenhet av skärgårdstrafik och är en prövad aktör.
  • Sedan rederiet de tog över trafiken har åtskilliga konflikter blossat upp mellan ledning och personalen.
  • I september kom dom om att upphandlingen ska tas om, något som har överklagats av TRSM Group.

Krävde åtgärder för en dräglig arbetsmiljö

Den kontroversiella affären kritiserades av såväl andra rederier som Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, då bolaget har liten erfarenhet av skärgårdstrafik och är en oprövad aktör. Dessutom anklagades TRSM Group för att ha vunnit upphandlingen med hjälp av falska intyg.

I september kom dom om att upphandlingen ska göras om, något som TRSM Group har överklagat.

Innan dess skickade S, V och MP in en skrivelse till Trafikförvaltningen där de krävde att få veta vilka åtgärder förvaltningen skulle ta till för att säkerställa att personalen får en dräglig arbetsmiljö på båtarna.

LÄS OCKSÅ: Nordsydlinjen förlängs

Nu har svaret kommit och det visar inte på att Trafikförvaltningen haft planer på några åtgärder, snarare tvärtom. I skrivelsen framgår det att ”Trafikförvaltningen har fullt förtroende för att TRSM kommer att kunna uppfylla sitt uppdrag gentemot trafikförvaltningen, sin personal och Waxholmsbolagets resenärer”.

Talla Alkurdi (S).

Talla Alkurdi (S).

”Det har brustit i kompetens”

Talla Alkurdi (S) är oppositionslandstingsråd och är en av dem som har signerat skrivelsen till Trafikförvaltningen. Hon är kritisk till att redriet anlitades.
–  Det är inte första gången som Moderaterna i landstinget haft problem. Det här är ett exempel, strumpavtalet ett annat. Vi var mycket kritiska till hur upphandlingen genomfördes och hade en farhåga när vi hade pratat med de som arbetar på båtarna. De undrade ju hur det har hade kunnat göras, säger hon.
Tror du att Trafikförvaltningens svar innebär att TRSM Group har chans i den nya upphandlingen?
– Det kan jag inte uttala mig om. Men när vi genomför upphandlingar måste vi säkerställa att aktörerna har rätt kompetens och det är här det har brustit, säger Talla Alkurdi.

FLER VÄRMDÖNYHETER:
Bullrande Tynningöfärja plågar boende

Här sätts nya fartkameror upp i Värmdö

Julmarknader i Nacka och Värmdö