Grovt kriminell slapp fängelse

AK-47:an, även kallad kalasjnikov, som hittades hos 18-åringen var 
rostig, men fullt fungerande.
AK-47:an, även kallad kalasjnikov, som hittades hos 18-åringen var 
rostig, men fullt fungerande.
Polisen kopplar ihop honom med ett kriminellt gäng. Mannen var tidigare dömd för utpressning och narkotikabrott – när han avslöjades med en kalasjnikov i sovrummet.

Straffet för det grova vapenbrottet: Förlängning av den skyddstillsyn han redan hade.

Skottlossningar och gängkrig. Det senaste året har västerort skakats av konflikter mellan kriminella, något som nyligen ledde till stora vapen- och narkotikatillslag med tio häktade.

I mitten av maj i år hördes en rad kraftiga smällar från ett skogsområde i Hässelby. Många som bodde i närheten anade det värsta och ringde polisen. På platsen hittades tomhylsor, men inget offer.

Spår ledde dock till en lägenhet i närheten och en 18-årig man som, enligt polisens förundersökning, ”finns i eller i nära anslutning till” ett gäng som under året misstänkts ha varit inblandade i konflikter i västerort.

I lägenheten blev det jackpot direkt. Ett automatvapen av typen kalasjnikov hittades i en väska.

Mannen åtalades bland annat för grovt vapenbrott, misshandel och ofredande. Förra veckan föll domen: förlängning av den skyddstillsyn han redan hade. Skillnaden före och efter domen är marginell – han ska genomgå vård mot sitt narkotikaberoende.

Mannen har ett omfattande brottsregister och är tidigare bland annat dömd för utpressning. Att han ändå får skyddstillsyn, trots att Kriminalvården bedömde att det var stor risk att han skulle återfalla i brott, beror enligt domstolen på att vapnet inte var laddat, men främst på hans ålder.

Enligt åklagaren Robert Näppi får personer mellan 18 och 20 år sällan fängelsestraff.

– Man beaktar ålder så otroligt mycket här i Sverige. Man kan ha nästan vad som helst i bagaget och komma undan med skyddstillsyn, säger han.

Han är kritisk till domen.

– Tanken med skyddstillsyn är att du ska avhålla dig från fortsatt brottslighet. Den här killen hade återfallit. Då borde det inte gå att döma till fortsatt skyddstillsyn.

Även polisen Stephan Kiernan, chef vid Västerortspolisens ungdomssektion, är kritisk mot att de personer som polisen lyckas sätta dit för grova brott inte försvinner från gatorna.

– Det är frustrerande. Man vill kunna få bort dem som döms för grovt vapenbrott en tid. Anledningen till att man har vapen på sig är att man är i en konflikt, ska inleda en konflikt eller begå ett brott. Som polis tycker jag att det ska finnas en pedagogisk effekt. Grips man med en pistol ska det få konsekvenser. Det vore en bra signal från samhället, säger han.

Skottlossningar bland kriminella har ökat markant på sistone. Nu höjs röster, bland annat från regeringen, för att höja straffen.

I dag är minimistraffet för grovt vapenbrott ett halvt års fängelse. Med regeringens nya förslag höjs det till ett år. Eftersom enbart straff under ett års fängelse kan omvandlas till skyddstillsyn skulle en höjning sätta alla som döms för brottet i fängelse.

– Det handlar både om att skapa förutsättningar för att vid grovt vapenbrott döma till strängare straff högre upp i straffskalan, och om att höja minimistraffet, säger justitieministern Beatrice Asks pressekreterare Per Claréus.

Lokaltidningen Mitt i har utan framgång sökt den dömde mannens advokat.

Fakta

Det här innebär skyddstillsyn

Den som har skyddstillsyn är ute i frihet men måste ha regelbunden kontakt med frivården.

Om den dömde inte sköter sig kan ärendet återgå till åklagaren och resultera i en ny rättegång.

Den som begår nya brott inom tiden för skyddstillsynen ska få de gamla brotten inräknade vid den nya rättegången.

Källa: Kriminalvården, Regeringen