Grumligt vatten ofarligt

När vattenhastigheten ändras vid VA-arbeten kan vattnet bli missfärgat.
När vattenhastigheten ändras vid VA-arbeten kan vattnet bli missfärgat.
Reparation av vattenläcka i Trollbäcken gjorde vattnet grumligt. Missfärgningen beror på att avlagringar av kalk och rost lossnat i ledningen.

Boende i Trollbäcken kan ha fått grumligt vatten ur kranen den senaste tiden. Men det finns inga skäl till oro – vattnet är inte farligt att dricka.

Orsaken är en vattenläcka i området Njupkärrsvägen, Uddbyvägen, Barnsjöslingan, Skogängsvägen, Kryddgränd och Poppelgränd.

Kommunen skriver på sin hemsida att det vid reparationer eller arbete med VA-nätet kan hända att vattnet blir missfärgat eller grumligt. Det beror på att avlagringar av rost och kalk kan lossna när vattenhastigheten i ledningen ändrats.

Rinner det grumligt vatten i kranen ska man spola rejält i minst 15 minuter för att få bort missfärgningen. Men om vattnet forsätter att se konstigt ut under en längre period är det läge att ta kontakt med antingen kommunen eller hyresvärden.

 

Fakta

Missfärgat vatten

Grumligt vatten: Kan uppkomma vid reparationer eller arbete med VA-nätet, där förändrad vattenhastighet i ledningarna leder till att avlagringar av kalk och rost lossnar. Missfärgning av vattnet även uppstå i äldre ledningar av järn som inte har ett jämt vattenflöde eller till följd av en gammal varmvattenberedare.

Grönt vatten: Beror antagligen på en fjärrvärmeläcka alternativt en sprucken värmeväxlare. Det gröna i vattnet är ett ofarligt färgämne som Vattenfall använder för att spåra läckor.

Källa: Tyresö kommun