”Grundskolan får 40 miljoner för lite”

Grundskolan i Österåker får 40 miljoner mindre än ­­­ i jämförbara kommuner skriver (S) i en ­rapport om målet ”länets bästa skola”.

Men alliansen vill inte prata pengar.

Socialdemokraterna försöker snappa åt sig initiativet i den brännheta skolfrågan.

Medan Österåker dröjer sig kvar i bottenskiktet i Lärarförbundets årliga rankning har oppositionsrådet Ann-Christine Furustrand (S) sammanställt en rapport med möjliga åtgärder.

Rapporten baserar sig på 17 skolbesök och innehåller 67 förslag för att nå kommunens mål att bli bästa skolkommun i länet.

Bland förslagen är att ­målet måste bli att alla elever ska gå ut nian med fullständiga betyg, i stället för som i dag, 75–80 procent.

Hon efterlyser också bättre ledarskap, politiskt ansvar och vill satsa på modernare utrustning i skolorna, exempelvis interaktiva skrivtavlor och surfplattor till eleverna.

Andra förslag är en ny ”hjälpmedelsbank” där skolor kan låna kompletterande pedagogiska hjälpmedel, upprustning av skolorna och att skillnaderna i standard utjämnas.

Ingen elev ska heller behöva äta lunch före klockan 11.

Rapporten tar även upp nuvarande finansiering. I Österåker får skolan, enligt rapporten, drygt 10 000 kronor mindre per elev än i jämförbara kommuner. Jämfört med rikssnittet är skillnaden ännu större.

Totalt motsvarar det 40 miljoner kronor mindre till grundskolan i Österåker – allt enligt Skolverket.

– Jag har tittat igenom rapporten och det finns flera saker som absolut är bra idéer. Men flera saker görs redan och vissa saker är inte korrekta, som när det gäller ansvarsfördelningen, säger Elisabeth Gunnars (FP), kultur- och utbildningsnämndens ordförande.

Hon tror också att det ­absolut behövs mer skol­resurser.

– Men jag har inga exakta siffror i huvudet.

Behövs det mycket eller lite mer pengar?

– Vi behöver en ytter­ligare förstärkning för att nå ­kommunfullmäktiges mål, men jag kan inte svara på om det behövs mycket ­eller lite.

När har Österåker länets bästa skola?

– Jag ser att vi är på god väg, men det kan nog ­dröja en bit in i nästa mandat­period. Kanske 2016?

Fakta

”Bästa skola”

2011: Plats 266

2010: Plats 207

2009: Plats 243

Österåkers placering i Lärarförbundets rankning Bästa skolkommun, där landets 290 kommuner ingår. Rankingen bygger bland annat på lärartäthet och skolresultat.

Källa: Lärarförbundet