Gruppledare gör plötsligt avhopp

I torsdags lämnade Anna Myrhed oväntat sitt uppdrag som gruppledare för Centerpartiet i Sollentuna. Orsaken: tidsbrist och tufft samarbetsklimat.

De senaste åren har turerna varit många kring Centerpartiet i Sollentuna. I torsdags tog följetongen nästa vändning; Gruppledaren Anna Myrhed avsade sig plötsligt och oväntat sina förtroendeuppdrag.

En av orsakerna hon anger är att hennes nya jobb som brottmålsadvokat tar upp för mycket av hennes fokus. En annan är det tuffa, och bitvis frostiga, samarbetsklimatet mellan centern och de övriga borgerliga partierna i Sollentuna.

– Jag har varit en nagel i ögat för majoriteten, och de har satt en politisk prestige i att motarbeta oss och våra förslag, säger Anna Myrhed.

Det svåraste med beslutet var förtroendet att förvalta centerns tre mandat i fullmäktige, berättar hon.

– Jag har brottats ganska mycket med känslan av svek mot de väljare som har röstat på mig och på Centerpartiet. Men jag måste ta ansvar för mitt liv och jag kan inte jobba under de här omständigheterna.

Vem som tar över posten är oklart. Josefine Silverfur, ordförande i Centerpartiets lokalförening, tror att partiet kan ha ett nytt namn klart de närmaste veckorna.

– Hon har varit en stark kraft i partiet och en skicklig politiker. Men det finns många kompetenta politiker i partiet, så jag tror att vi mycket snart kommer att vara tillbaka med full kraft.

Kommunstyrelsens ordförande Doulgas Lithborn (M), kommenterar avhoppet så här:

– Det jag kan säga är att det gjordes på ett överraskande sätt, men jag kan inte se att vi har motarbetat henne på något sätt. Hon har en tuff debattstil och har själv bidragit till ett tufft klimat.

Fakta

Stormigt kring Centern

Juni 2013: Centern kickas ut från Allianssamarbetet. De andra partierna hänvisar till samarbetssvårigheter och anser att Centern profilerar sitt eget parti utan hänsyn till den gemensamma politiken.

Maj 2014: Fyra Sollentunapartister går över till Centern som ökar sina mandat från två till fem.

September 2014: Efter valet får partiet totalt tre mandat i fullmäktige.