ANNONS

Gruppvåldtäkt i trapphus – rättegången börjar

Kvinnan ska ha blivit våldtagen i ett trapphus enligt åtalet.
Kvinnan ska ha blivit våldtagen i ett trapphus enligt åtalet.
På tisdag börjar rättegången mot fem personer som är misstänkta för en gruppvåldtäkt i Fittja i augusti förra året.
– I bevisningen finns både vittnesmål och dna, säger åklagaren Markus Hankkio.
ANNONS

Det var den 14 augusti förra året som den misstänkta våldtäkten inträffade i ett trapphus i Fittja. Nästa vecka börjar rättegången mot fem män som står åtalade för inblandning.

Fler ska ha deltagit

Tre av dem är misstänkta för grov våldtäkt och två av dem för medhjälp till grov våldtäkt. Samtliga fem misstänkta är i 20-årsåldern och hemmahörande i norra Botkyrka, men enligt kvinnan deltog fler.

– Enligt målsäganden har 8-10 personer deltagit i själva övergreppet och jag betvivlar inte hennes uppgifter om detta. Ytterligare fem personer har varit misstänkta i ärendet, men de är avförda från förundersökningen eftersom det inte gått att bevisa att de varit på platsen, säger åklagaren Markus Hankkio.

Hänsynslös och rå

Enligt åklagarens beskrivning visade de åtalade särskild ”hänsynslöshet och råhet”. I åtalet står att kvinnan utsattes för både för sparkar och slag vid våldtäkten och hennes huvud ska också ha blivit dunkat i en stentrappa. I bevisningen finns bland annat dokumentation av kvinnans skador.

Ska ha filmats

Personerna som åtalas för medhjälp till grov våldtäkt ska enligt åklagaren ha deltagit i brottet genom att skratta och filma händelsen, men också genom att bidra till det numerära överläget. Samtliga personer nekar till brott.

– De medger att de varit på platsen, men motsätter sig att det skulle handla om våldtäkt, säger Markus Hankkio.

Rättegången börjar på tisdag i Södertörns tingsrätt.

Gripanden nästan ett år

Fallet har blivit mycket uppmärksammat, inte bara för att det handlar om en gruppvåldtäkt, utan också för att det dröjde ända till i somras innan de misstänkta personerna greps. Enligt åklagaren Markus Hankkio beror det på det hårda trycket på polisen.

ANNONS

– Först dröjde det till december innan Nationellt forensiskt centrum kom med provsvaren. De prioriterade andra ärenden med frihetsberövade, eftersom det ännu inte fanns några frihetsberövade i detta ärende. Sedan har polisen varit överbelastad. Det skulle kunna ha gått snabbare än så här, säger Markus Hankkio.

Rättegången börjar på tisdag vid Södertörns tingsrätt och totalt är fem rättegångsdagar inplanerade.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.