ANNONS

Grus från 123 länder på banan

Lars Gunnar Ädel är fransk- och engelsklärare och har bott och arbetet i sju länder, förutom Sverige, under sitt yrkesverksamma liv.
Lars Gunnar Ädel är fransk- och engelsklärare och har bott och arbetet i sju länder, förutom Sverige, under sitt yrkesverksamma liv.
Runristningen vid boulebanan. Det står: "Jarlabanke Boule. Lars ristade"
Runristningen vid boulebanan. Det står: "Jarlabanke Boule. Lars ristade"
Det av karta över boulebanan. Varje sten är från ett land som boulebanan har grus från.
Det av karta över boulebanan. Varje sten är från ett land som boulebanan har grus från.
Hos Lars Ädel finns boulebanan där alla kan känna sig hemma - oavsett nationalitet eller religion.

- Det handlar om gemensamhet och en tillhörighetstanke, säger han.
ANNONS

Hela tomten hemma hos Lars Ädel i södra Vallentuna är laddad med symbolik. På planket mot gatan finns såväl urgamla kinesiska tecken, flaggorna för de åtta länder han har bott i och såklart en karta över hans boulebana som ligger omgärdad av en tujahäck framför huset.

Boulebanan går helt i linje med FN – Förenta Nationernas – tanke om gemenskap över nationsgränserna. Här finns nämligen grus från 123 FN-länder.

– Jag har ju jobbat för fred i FN-styrkan. Men det handlar mer om en gemensamhets- och tillhörighetstanke, FN:s tankar, säger han.

Men från början var boulebanan bara en boulebana som den pensionerade läraren och FN-tjänstemannen Lars Ädel byggde när han kom hem till Sverige efter flera decennier i länder som Liberia, Indonesien och Saudiarabien.

– Jag lärde mig att spela boule i Saudi. Första dagen jag kom hit till Vallentuna kom jag i kontakt med en bouleförening. Då byggde jag banan och vi spelade här.

Sedan kom grannarna med en ovanlig gåva.

– De hade varit på Sainte Maxime där prins Bertils boulodrome finns. De hade med sig en sten från den. När vi spelade sedan och klot studsade iväg skyllde alla på prins Bertil, fast ingen visste ju var hans sten låg. Till slut blev det litet tjatigt, säger han.

Då föddes tanken att ta grus från världens alla hörn och lägga ut på banan. Dels tog han med sig grus hem från egna resor. Och dels hjälpte släkt och vänner till – och till och med hemtjänstpersonalen – till. Nu finns grus från 123 FN-länder på banan. Dessutom finns grus från platser som Death Valley i Kalifornien, Eldslandet i Chile och Ungdomens källa Azorerna.

Men vad vore väl en boulebana i Vallentuna – Runriket, utan en runristning. En sådan har Lars själv ristat. Dessutom har han ristat in en rad religiösa symboler på en sten bredvid banan. Här finns ett kors, så som viktigarna ristade det, samt symboler för islam, buddhism, shintoism, hinduism och judendom och slutligen Tors hammare.

ANNONS

– Min tanke är att folk kommer från olika länder ska de ha sina egna symboler här och känna sig hemma, oavsett var de kommer ifrån, säger han.

Fakta

Kasta internationellt

”Nu kan man stå på Kinesiska muren och slänga lillen upp på toppen av Vesuvius men klotet kanske hamnar på Copacabana i Rio eller i floden Yah i Liberia.”

Källa: Lars Ädel
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.