Grusgropen kan bli OS-arena för längdskidor

En grustäkt på gränsen mellan Tullinge och Tumba kan bli skidcentrum om Stockholm får vinter-OS 2026.
En grustäkt på gränsen mellan Tullinge och Tumba kan bli skidcentrum om Stockholm får vinter-OS 2026.
Flottsbrobacken i Huddinge kan bli OS-arena.
Flottsbrobacken i Huddinge kan bli OS-arena.
En nedlagd grustäkt i Botkyrka och Flottsbrobacken i Huddinge föreslås bli två av arenorna om Stockholm får vinter-OS 2026.

Om man inte visste att det var sant skulle kanske första tanken vara att det måste handla om ett aprilskämt.

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) vill att Stockholm ska söka vinter-OS 2026. Inget underligt med det, en tidigare ansökan om OS 2022 fick nobben och nu vill SOK göra ett nytt försök.

Däremot kan nog många ögonbryn höjas inför SOK:s planer på att en jättelik nedlagd grustäkt i Hamra på gränsen mellan Tumba och Tullinge ska bli skidcentrum. Här skulle längdskidor, skidskytte och backhoppning avgöras.

Men enligt SOK passar platsen utmärkt. Längs sidorna på grustäkten kan skidspår byggas, och ovanför står publiken och får se åkarna på nära håll. Hopptorn för backhoppning uppförs, underbackarna till tornen ska finnas kvar efter OS men överbacken rivs.

Örjan Arkäng som sitter i skidkommittén i den lokala klubben Tullinge SK är väl förtrogen med OS-planerna i sin hembygd.

– Om jag fick vara med och rösta om ett OS här skulle jag absolut svara ja. Det är en väldigt spännande idé. Redan i dag finns ju motionsspår för skidåkning löper längs grusgropens ena kortsida.

Även Flottsbrobacken i Huddinge föreslås bli OS-arena. Här ska det tävlas i bordercross, skicross och slopestyle. De alpina grenarna förläggs dock i huvudsak till Åre, men Stockholmsregionen får övriga grenar.

Fakta

Arenor i Hamra och Flottsbro

En förstudie om ett eventuellt vinter-OS i Stockholm 2026 ska påbörjas.

Sveriges Olympiska Kommitté föreslår att grustäkten i Hamra på gränsen mellan Tullinge och Tumba blir skidcentrum. Här ska det tävlas i längdskidor, skidskytte och backhoppning.

Flottsbrobacken i Huddinge är tänkt att vara arena för bordercross, skicross och slopestyle.