Gubbängsbon Louise bygger barnhem i Ghana – samlat in 145 000

Louise Hellgren från Gubbängen bygger barnhem i Ghana.
Louise Hellgren från Gubbängen bygger barnhem i Ghana.
Louise Hellgren och kompisen Asena Akalay från Gubbängen jobbade som volontärer i Ghana under förra året. När barnhemmets hyreskontrakt gick ut bestämde de sig för att finansiera ett nytt bygge.
– Det var otroligt många som ville hjälpa till, säger Louise Hellgren.

Cirka sex mil väster om Ghanas huvudstad Accra ligger kuststaden Senya Beraku. Kustlinjen kantas av vita stränder och militära kvarlevor från det koloniala 1600-talet.

Hit åkte Louise Hellgren och Asena Akalay från Gubbängen under sommaren 2018 för att volontärarbeta på Spirrow Home Shelter, ett lokalt barnhem. De 19 barn som bodde där var födda in i fattigdom i familjer som inte hade möjlighet att ta hand om dem.

Stort engagemang på Facebook

När sommaren tog slut stod det klart att barnhemmets hyreskontrakt skulle gå ut i december 2018. Louise och Asena bestämde sig för att försöka hjälpa till.

– Vi gjorde ett inlägg på Facebook där vi bad om bidrag, som våra vänner och familj delade. Det gick jättebra och vi fick snabbt in 20 000 kronor, säger Louise Hellgren.

Pengarna användes till att tillfälligt förlänga det befintliga hyreskontraktet. Parallellt med detta påbörjades byggnationen av ett nytt hem på en nyköpt mark i närliggande byn Bonsouku.

Det nya huset i Bonsouku. Foto: Louise Hellgren

– Grundtanken var att vi skulle förse dem med en mark att bygga på och förlänga hyreskontraktet men sedan har det bara rullat på. Jag har nu instiftat en ideell förening som heter Hope by Louise där man kan göra donationer och läsa mer om projektet, säger Louise Hellgren. 

Vi fick snabbt in 20 000 kronor

Louise Hellgren, Gubbängsbo

De har ett år senare samlat in närmare 140 000 kronor och försett barnhemmet med en vattenbrunn som för första gången ger barnhemmet egen tillgång till vatten och ett nästan färdigbyggt hus på 288 kvadratmeter.

– Huset består nu av ett stort uppehållsrum, kontor, sovsalar samt dusch och toalett. Vi jobbar nu med att sätta glas på fönsterkarmar och kakla klart huset. När delarna i huset är färdigbyggda ska det byggas kök och en sovsal, säger Louise Hellgren.

Barnhemmet under byggnation. Foto: Louise Hellgren

Saknas ännu pengar

Det saknas ännu 150 000 kronor för att göra klart resten av huset. För att få in pengar har Louise och Asena börjat sälja egensydda kuddar med tyger från Ghana.

– Det krävs ungefär 300 000 totalt. Just nu går alla pengar som vi får in till skoluniformer till barnen, säger Louise Hellgren.

Vad är planen när det här byggprojektet är färdigt?

– Det är just nu fullt fokus på att bygga klart. Barnen flyttade in den 1 augusti i år. Nästa steg är att bygga en skola i byn och en farm så att de kan bli helt självförsörjande, säger Louise Hellgren.