Gudö hetast i Haninge

Många i Gudö har byggt om och ut fritidshusen till permanentstandard. Mäklaren Sofia Branting har många försäljningar i området. Det här huset på Bondvägen säljs i dag för nästan 2,6 miljoner.
Många i Gudö har byggt om och ut fritidshusen till permanentstandard. Mäklaren Sofia Branting har många försäljningar i området. Det här huset på Bondvägen säljs i dag för nästan 2,6 miljoner.
En prisuppgång på 133 procent på tio år. Gudö har Haninges hetaste ­villamarknad.

– Jag trodde aldrig jag skulle få det jag fick, säger Nils Engdahl som sålde sitt hus för fem miljoner kronor.

En gång avstyckade åkerlappar som såldes billigt under efterkrigstiden för enkla fritidsstugor. I dag är Gudö ett av Stockholms hetaste villaområden. Åtminstone om man ser till prisutvecklingen de senaste tio åren. Fritidskaraktär har övergått till eftertraktat barnfamiljsområde.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om den segdragna och dyra processen med att ansluta området till kommunalt vatten och avlopp och anläggning av nya vägar. Många Gudöbor har rasat över att de själva ska stå för vägavgifterna, vilket kommunen motiverat med att fastigheternas värden stiger. Och kommunen verkar få rätt i sin bedömning, enligt Mitt i:s genomgång av villa­prisernas utveckling.

Av de större bostadsområdena i Haninge är Gudö det område där priserna ökat överlägset mest det senaste decenniet, upp med hela 133 procent. Snittpriset i fjol låg på nästan 4,2 miljoner kronor för en villa.

Mäklaren Sofia Branting fas­tighetsfirman Eget hem nämner flera orsaker till den kraftiga prisutvecklingen.

– Den utökade byggrätten i och med kommunalt vatten och avlopp, ny barnomsorg i området, närheten till naturen samt mycket goda kommunikationer till stan. Priserna kommer troligtvis successivt att öka ju mer Gudö byggs ut med busslinje, mer barnomsorg och nybyggnation av bostadsrätter. Och du har nära till både Haninge och Tyresö.

Nils Engdahl, 77, flyttade till Tutviksvägen i Gudö 1966. Efter 48 år sålde han nyligen sitt hus för fem miljoner och flyttade hem till barndomshemmet i Halland.

– Jag har fått en oerhörd massa pengar, det är ingen tvekan om det. Aldrig, aldrig någonsin trodde jag att jag skulle få de pengarna. Det här har alltid varit ett fritidsstugeområde för mig, säger han.

Patrik Granlund, mäklare på Svensk fastighetsförmedling i Haninge, ansvarade för försäljningen.

– Långsjön är ju jättenära och det lockar barnfamiljer. Många dras till sjötomter. Och Nils fastighet var väldigt speciell med sitt sjönära läge.

133 procent på tio år, vad tror du om den fortsatta utvecklingen?

– Om räntan hålls låg som den gjort hittills 2013 så kommer nog prisutvecklingen att fortsätta, det byggs ju så mycket i området. Det är ett bra alternativ för en drömbostad nära vattnet.

Fakta

Så mycket har villapriserna ökat

Källa: VÄRDERINGSDATA