Välj ditt område
Utgrävningarna av kvarteret Ormen från 1650-talet.
Utgrävningarna av kvarteret Ormen från 1650-talet.

Få en guidad tur genom 1200-talets Slussen

Nyheter Många sörjde när det 61 år gamla Kolingsborg jämnades med marken, men under ytan lurar något betydligt äldre. Tack vare grävmaskinernas skopor fortsätter den historiska vandringen genom jordlagren, förbi medeltiden hela vägen ner till vikingatiden. På söndag är det dags för årets första guidade tur bland de arkeologiska utgrävningarna.

Rivningen av gamla Slussen har rört upp många känslor och protesterna har varit högljudda. Men i takt med att det gamla rivs grävs någonting ännu äldre upp – nämligen lager på lager av hur Slussen har sett ut genom historien.

– Det har varit väldigt mycket överraskningar. Det är första gången en ombyggnation av Slussen har skett med grävskopor vilket innebär en större förstörelse av lagren, samtidigt som det innebär en fantastisk chans att få gräva i området arkeologiskt, säger Marit Holgersson, antikvarie på Medeltidsmuseet och guide för vandringarna i utgrävningsområdet.

Mitt i har tidigare skrivit om utgrävningen av kvarteret Ormen där man hittat husgrunder från 1600-talet. En annan spektakulär upptäckt är två grönvita glaskulor från vikingatiden som arkeologerna valt att döpa till något inte helt oväntat:

– De kallas för Bajenpärlorna. De upptäcktes i de sista kulturlagren under Södermalmstorg, säger Marit Holgersson.

De centimeterstora "Bajenkulorna" i glas.

De centimeterstora ”Bajenpärlorna” i glas. Foto: Arkeologikonsult

Sedan utgrävningarna började för tre år sedan har hon lett vandringar i schakten och berättat om hur Slussen och staden vuxit fram genom århundradena. Och intresset har varit stort, de guidade turerna är ofta utsålda och besökarna har varierat från barnfamiljer till pensionärer. Men eftersom Slussen både är en byggarbetsplats och en arkeologisk utgrävning får vandringarna anpassa sig efter läget.

– När man är nere på 1200-talet är schakten upp emot 9 meter djupa och det är inte alltid man kan gå ner dit på grund av säkerhetsmässiga skäl.

Vad kan besökarna få veta under turerna?

– En överraskande upptäckt är att det fanns stenlagda gator på Södermalm så tidigt som på 1300-talet. Arkeologerna har också hittat en massa andra spännande fynd som persisk keramik från 900-talet som man inte riktigt vet hur den hamnat där och skärvor från en italiensk glasbägare från 1200-talet.

Men det är inte bara synen som får upptäcka, utan även andra sinnen.

– Sopor, gödsel och furugolv har bevarats så pass bra att man ibland har turen att få känna doften, men oftast bara en väldigt kort tid eftersom lukten försvinner ganska fort när ämnena reagerar med syret, säger Marit Holgersson.

Den guidade turen på söndag är slutsåld. Men misströsta inte, enligt Marit Holgersson kommer de arkeologiska vandringarna att fortsätta under året. Alla fynd som grävs fram ställs ut på Medeltidsmuseets utställning ”Slussen under ytan” under hela 2017.

Se filmen när arkeologerna från Arkeologikonsult gräver fram ett 1600-tals kök på Södermalm:

 

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Nyheter

En skadad efter mc-olycka i Grödinge

Nyheter

De äger stans mäktigaste husbil

Nyheter

Just nu: Gasläcka vid Observatorielunden

Kultur

Polisen stoppar Bob Hund-spelning på Plattan

Sport

Dags för ett av världens tuffaste lopp

Brott

Jakt på kepsprydd apoteksrånare