ANNONS

Guidar bland finvinerna

Jimmy Palmeklev och Thomas Holm vill sprida sin passion för vin till Sollentunaborna.
Jimmy Palmeklev och Thomas Holm vill sprida sin passion för vin till Sollentunaborna.
Vill du dricka ett tusenkronorsvin från en rockstjärneproducent, nörda loss på ämnet vingårdar i Bourgogne eller kanske upptäcka Tyskland som vinland?

Hos nystartade Sollen­tuna vinsällskap kan vetgiriga vinälskare få svar på frågor bortom Systembolagets smakklockor.
ANNONS

Intresset för vin har aldrig varit så stort som nu – försäljningen på Systembolaget har nära nog fördubblats sedan 1995. Men att hitta rätt bland druvor och producenter i krogmenyer i kursiv skrivstil är inte det lättaste.

Hur smakar egentligen ett vin gjort på en viss druva, från en viss region eller av en viss årgång?

Nystartade Sollentuna vinsällskap har ambitionen att lotsa intresserade invånare lite längre in i vinets värld – genom att smaka sig fram.

– Teori är inget värt utan det praktiska, själva smakupplevelsen. Det är som med körkortsteori, det räcker inte för att man ska kunna köra bil, säger Jimmy Palmeklev som tillsammans med vännen Thomas Holm är initiativtagarna till projektet.

Norrvikenborna Thomas och Jimmy är vinkännare av rang. Utöver sommelierutbildningar har båda gedigna meritlistor; Thomas är en flitig föreläsare på Stockholms barakademi och tidigare vice ordförande i Svenska sommelierföreningen, medan Jimmy arbetar som restaurangchef på Stadshuskällaren med ett förflutet på kända krogar som Aquavit i New York och Leijontornet i Stockholm.

Därmed inte sagt att det inte ska vara högt i tak.

– Tanken är att man ska vilja lära sig något snarare än att komma och visa upp vad man redan kan. Det ska vara trevligt i stället för stifft, säger Thomas.

Vad kan man då vänta sig som besökare? Allt från stapel­varor i budgetklassen (vilket i Thomas och Jimmys fall landar någonstans runt hundralappen) till nischade djupdykningar.

Som att nörda loss i det brokiga lapptäcke av vingårdar som utgör vinvärldens mest klassiska – och samtidigt kanske mest svårnavigerade – distrikt: Bourgogne.

ANNONS

– Man kan aldrig bli så besviken som i Bourgogne, säger Thomas

– Men när det är bra så är det magiskt, fyller Jimmy i.

Betydligt mindre klassiskt, men värt att lyfta fram, är vinlandet Tyskland, menar Thomas.

– När jag rekommenderar tyska viner på restaurang drar folk öronen åt sig. Blue Nun och Black ­Tower har förstört Tysklands rykte, men det gör å andra sidan att de inte kan ta lika mycket betalt för vinerna som i andra länder, ­säger han.

En vinprovning kan också bli ett tillfälle att dricka ett exklusivt vin, kanske från den norditalienska rockstjärneproducenten Gaja.

– Det är en av de mest aktade producenterna i vinvärlden. De som handlar med vin på auktioner köper bara franskt, utom från en handfull producenter, varav Gaja är en, berättar Jimmy Palmeklev.

Fakta

Här kan du lära mer om viner

När Sollentuna vinsällskap arrangerar provningar utgår de från ett tema. Det kan vara viner från ett visst distrikt, viner av en viss druva eller ett och samma vin från olika årgångar.

Att gå på en provning kommer att kosta cirka 200 till 400 kronor, beroende på vilka viner som korkas upp. Enligt Thomas och Jimmy är engagemanget helt ideellt, det enda som kostar är vinet och eventuella tilltugg som ost eller charkvaror.

Kontaktuppgifter och mer information om anmälan finns på Sollentuna vinsällskaps Facebook-sida.

ANNONS