ANNONS

Guide: Sommartips på hemmaplan

Soleda Frangulidou tar en paus på Gröna Uddens brygga.
Soleda Frangulidou tar en paus på Gröna Uddens brygga.
Ziya Gursoy driver Hamam Orienta i Upplands Väsby.
Ziya Gursoy driver Hamam Orienta i Upplands Väsby.
På Glasbolaget i Bro kan du testa glasblåsning varje lördag. Morgan Persson är en av många konstnärer som gästar bruket i sommar.
På Glasbolaget i Bro kan du testa glasblåsning varje lördag. Morgan Persson är en av många konstnärer som gästar bruket i sommar.
Mitt i:s reporter Ida Persson testar Ryssgraven.
Mitt i:s reporter Ida Persson testar Ryssgraven.
Glöm Gran Canaria. Att semestra på hemmaplan är det nya svarta.

I Upplands-Bro kan du glassa på räkkryssning, prova glasblåsning eller hänga fritt från en bergsklippa. Bäst av allt: det behöver inte kosta skjortan.
ANNONS

Barnfamiljen: bad, konstverkstad och teater

Med barn i baksätet är det inte alltid resan som är målet. Så varför gå över ån efter vattnet? Med sommarlovsnöjet på nära håll blir det mer tid till det roliga.

En heldag på stranden. Den nya kiosken är invigd och volleybollnätet är uppe. Gröna Udden i Kungsängen är fräschare än någonsin. Blir du rastlös av att pressa i solen? I utomhusgymmet kan du göra chins, samtidigt som du håller koll på barnen på bryggan.

Skapa din egen seriefigur. Kulturskolan i Kungsängen anordnar en hel drös med aktiviteter för barn och unga under sommaren. Vad sägs om konstskola med mangaverkstad för barn mellan 6-12 år i juni och augusti? Konstskolan är helt gratis!

Gå på teater. Edsvik i Sollentuna bjuder på flera föreställningar för barn och unga i sommar. Vid fyra tillfällen, den 6 och 10 juli samt den 10 och 14 augusti, spelas barnteaterföreställningen ”All världens barn” (passar bäst för åldrarna 5-8 år) på gräset vid Café Brygghuset. Efter föreställningen finns möjlighet att prova teaterövningar (passar bäst för åldrarna 8-13 år) på Oxstallet.

Livsnjutaren: kryssning, bio och turkiskt bad

Efter 48 veckor i en kontorsstol är det frestande att sporta loss på semestern. Glöm bara inte semesterns ursprungliga syfte: att koppla av och äta gott.

Kryssa på Mälaren. Från Ångbåtsbryggan i Kungsängen avgår flera båtturer. Ta båten norrut till Sveriges största privatpalats Skokloster slott eller varför inte besöka Sigtuna och njuta av den fantastiska träbebyggelsen från 1700-talet? Om du är mer hungrig än nyfiken kan du haka på en räkkryssning eller ta båten till kakslottet i Taxinge för att riktigt frossa i sötsaker. Det går också att få sig lite historia till livs genom att kryssa genom Stockholms hjärta eller ta en tur till den legendariska vikingastaden Birka.

Utomhusbio. Packa picknickkorgen och ta med dig familjen eller vännerna på en filmvisning i det fria. Den 22 och 23 augusti anordnas filmvisningar på torget i Kungsängen och Amfiteatern vid centrumparken i Bro.

ANNONS

Upplev Turkiet – på hemmaplan. Om sommarvädret inte hållet måttet finns ändå fina alternativ för livsnjutaren. I Infra city i Väsby finns ett äkta turkiskt hamam. Ziya Gursoy, som driver Hamam Oriental, vet hur man skrubbar en kropp. Det började han med redan som 13-åring i Turkiet. Dock sommarstängt i slutet på sommaren.

Kulturkoftan: glasblåsning, akvareller och vilda växter

Vem har sagt att man måste åka till city för att uppleva kultur? Norrortskommunerna bjuder på flera kulturpärlor inom bekvämt avstånd.

Plocka din egen raw food-sallad. Vilda växter har aldrig varit hetare och nu vill alla äta granskott till middag. Men skogens skafferi är förrädiskt och mellan harsyra och nässlor gömmer sig giftbomber som blodört och gyllenlack. Den 27 och 28 augusti anordnas en ”Vildaväxtvandring” med Ladan i Öråker i Kungsängen, där du kan lära dig allt om skogens ätbara växter. Bäst av allt: det är 100 procent ekologiskt och kostar inte en krona. Boktips innan skogsturen: Herbariet av Elin Unnes.

Blås liv i kreativiteten.Glasbolaget på Sätra gård i Bro samlas konstnärer och konstverk från hela landet – och du är inbjuden. De nya ägarna Ammy Olofsson och Erika Kristofersson Bredberg vill göra konsthantverket tillgängligt för alla och erbjuder prova på-blåsning varje lördag. Men se till att boka plats, platserna är begränsade! Det går också bra att dyka upp oanmäld, kaféet och shopen har öppet alla dagar, förutom söndagar.

Akvarellsommar. Att gå museum får ofta vänta till regniga dagar, men utsikten vid Edsvik konsthall i Sollentuna är värd ett besök även när det är vackert väder. I sommar är det akvareller som gäller på konsthallen. Låt dig inspireras av kända och okända konstnärer i den jurybedömda akvarellsalongen, eller njut av utställningen World of watercolours med handplockade och internationellt etablerade akvarellister.

Äventyraren: klättra, paddla eller kör gokart

Paddla, klättra eller kör så det ryker – om du tröttnar på att ligga i hängmattan finns äventyret närmare än du tror. Här är tre tips för dig som vill höja pulsen på semestern.

Släng dig utför en klippa. Klättring är hett och i trakten finns två klippor väl värda ett besök. Strax innan Kungsängen ligger Ryssgraven som erbjuder en klippa som stupar rakt ner i vattnet. Svårighetsgraden varierar från medel till svår. Har du inte fått nog så ta motorvägen till Järfälla. På Gåseborg finns en fin sportklätterklippa med borrbultade leder. Är du svettig efter klättrandet erbjuder både Gåseborg och Ryssgraven utmärkta badmöjligheter.

Gasen i botten. Ös-We Ring i Väsby är Sveriges äldsta gokartbana. På den 654 meter långa banan har barn och vuxna lekt Michael Schumacher, Alain Prost och Ronnie Petterson ända sedan 1966. Ronnie själv körde faktiskt på banan 1967.

Paddla till badplatsen. En kajaktur kan vara nog så äventyrlig. Vid Lillsjön i Kungsängen kan du hyra kajaker och uppleva Upplands-Bro från vattnet. Paddla till en avskild klippa och ta ett dopp. Känner du dig extra äventyrlig: näcka! Men se till att du är ensam på klipporna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.