GUIDE: Här kan du fira valborg i Solna och Sumpan

Valborgsmässoafton
Om inte torkan sätter stopp finns en rad brasor att välja mellan.
Brasor för att fira ljusets återkomst förbereds just nu på många håll. Den rådande torkan kan dock innebära att brasor i samband med valborg nästa vecka ställs in.

Traditionsenligt sker även i år det största valborgsfirandet i Solna i Skytteholmsparken, med tusentals besökare och en mängd aktiviteter på fältet. Här har valborg firats sedan början av 1900-talet och den här gången är Vasalunds IF för tredje året i rad arrangör, på uppdrag av Solna stad. Området öppnar klockan 15 och firandet pågår fram till 22.

Elden tänds klockan 20.30 av lajvgruppen Barbaricum Järnsparvarna. Under kvällen blir det musikunderhållning i samarbete med Studiefrämjandet Studio 32 och Black Sheep, och från kulturskolan kommer tre grupper kommer och bjuder på dansnummer.

– Vi kommer också att ha en kör som sjunger in våren innan elden tänds. Och det blir även till exempel hinderbana, hoppborg och försäljning, berättar Lena Christoffersson, lagledare i Vasalunds IF F04/05, som tillsammans med klubbens damjuniorer står bakom evenemanget.

Sundbybergs stad brukar själva inte ordna någon brasa, och samma sak gäller i år. Däremot ordnar Lilla Ursvik byalag traditionsenligt valborgsfirande vid Ursviks motionsområde.

Fakta

Valborgsfiranden i Solna och Sumpan

  • I Hagalund tänds en brasa på kullen vid det gamla vattentornet. Här blir det körsång med studentkören Osqstämman från KTH och varmkorv som föreningen Ett levande Hagalund bjuder på. Ett firande som passar utmärkt för den som vill undvika de riktigt stora folksamlingarna. Samling kl. 19, kören sätter i gång klockan 19.30 och vid 19.45 tänds brasan.
  • I Ulriksdals slottspark tänds traditionsenligt en brasa. På Confidencen blir det valborgsmässokonsert med Stockholms kammarkör klockan 19. Biljetter bokas på Confidencen.se. Brasan tänds i slottsparken efter konserten.
  • En majbrasa kommer också att lysa upp vid Mulle Meck-parken i Järvastaden. Där blir det firande från klockan 18. Under kvällen blir det ansiktsmålning, godisregn och uppträdanden. Klockan 20 tänds elden.
  • Lilla Ursvik byalag ordnar  traditionsenligt valborgsfirande vid Ursviks motionsområde. Brasan tänds klockan 19.