Stor guide: Detta sker med verksamheterna i Jordbro – just nu!

Jordbro United, Mötesplats Jordbro och fritidsgården samt Vägen ut är några av verksamheterna som måste flytta innan rivningen.
Jordbro United, Mötesplats Jordbro och fritidsgården samt Vägen ut är några av verksamheterna som måste flytta innan rivningen.
Biblioteket flyttar in i centrum, fritidsgården flyttar in i en paviljong, en massa sportutrustning kan vara på väg att slängas – och flera verksamheter lämnar nu Jordbro.
Här är Mitt i:s guide om vad som händer med alla verksamheter i gamla Jordbromalmsskolan – enligt situationen just nu!

En rad verksamheter finns inne i gamla Jordbromalmsskolan i dag.

Men i höst ska byggnaderna från 1971 rivas.

Lokalbristen är stor i Haninge för inomhusaktiviteter och var alla ska ta vägen är oklart.

Verksamheterna har fått hyra in sig fritt sedan skolan stängde 2011. 10-15 verksamheter berörs.

 

Mitt i reder här nedan ut läget för vad som händer för de flesta av dem!

 

De två stora föreningarna – dansföreningen Jordbro United och taekwondoklubben Viking – engagerar tillsammans 600 barn och unga. För de båda föreningarna är situationen akut.

Ledaren Zeynep Camci stretchar med Line Hermansson, 8, inne i en av salarna.

Ledaren Zeynep Camci stretchar med Line Hermansson, 8, inne i en av salarna hos Jordbro United.

 

Haninge kommuns arbetsträningslokaler Montex intill Coca cola, Kvarnbäcksskolans jympasal i Jordbro samt Rudan center i Rudans friluftsområde är i princip de enda alternativen för föreningarna.

 

Jordbro Uniteds grundare Lina Abrahamsson tycker inte att Haninge kommuns politiker håller vad man lovat.

Jordbro Uniteds grundare Lina Abrahamsson tycker inte att Haninge kommuns politiker håller vad man lovat.

 

Den stora frågan är om klubbarna kommer att klara av eventuella hyror. Dessutom vill ingen av föreningarna lämna Jordbro, varför Rudan center inte något förstahandsalternativ för någon av dem.

Jordbros bibliotek – bibblan kommer i höst att flytta in i en lokal inne i Jordbro centrum. Verksamheten väntas inte förändras nämnvärt, men lokalerna är något mindre än dagens.

De är givetvis ledsna över att behöva lämna lokalen

Linda Peltonen, områdeschef, om att ungdomarna måste flytta till en paviljong när fritidsgården flyttar

Fritidsgården Ung 137   den omtyckta och hyllade fritidsgården kommer enligt planerna att flytta till en tillfälligt inhyrd paviljong närmare Höglundaskolan.

– Vi beräknar att flytten kommer att ske någon gång under hösten och vintern, säger Linda Peltonen, områdeschef på kultur och fritid för södra Haninge.

Hur ser era ungdomar på flytten?

– De är givetvis ledsna över att behöva lämna lokalen. Samtidigt öppnar den nya lokalen och placeringen upp för nya möjligheter. Ungdomarna får vara med från grunden och påverka lokalernas utformning, säger Linda Peltonen.

Hur ser du på den nya lokalen?

– Vi är nöjda med placeringen utifrån förutsättningarna som finns i Jordbro. Det blir nära centrum utan att vara i direkt anslutning till centrum.

Mötesplats Jordbro – där träffpunktens pensionärer och fritidsgårdens ungdomar delat lokaler – flyttas också inför rivningen.

Mötesplats Jordbro – där träffpunktens pensionärer och fritidsgårdens ungdomar delat lokaler – flyttas också inför rivningen.

 

Vi lämnar Jordbromalm 5 juni och ska förhoppningsvis flytta in i de nya lokalerna i augusti

Ingemar Westling, PRO Handen, om seniorernas nya träffpunkt

Träffpunkten Mötesplats Jordbro – mötesplatsen har ungefär 20-25 pensionärer som kontinuerligt kommer för aktiviteter och för umgänge. Träffpunkten är en av ett fåtal verksamheter som kan jubla – de får flytta in i en av Haninge bostäders lokaler på Södra Jordbrovägen. Där får de sällskap av delar av den finsktalande träffpunkten Finnstugan, som också flyttar in här.

– Vi lämnar Jordbromalm 5 juni och ska förhoppningsvis flytta in i de nya lokalerna i augusti. Det blir en lokal bara för oss pensionärer, vi får även handikapptoalett och vi ser fram emot att flytta in, säger Ingemar Westling, PRO Handens representant på träffpunkten.

Musik- och ungdomsföreningen Vägen ut Vägen ut har inte råd med den lokal man erbjudits i Jordbro centrum och har ännu ingen ersättningslokal klar. Här berättar Panetoz-profilen Pa Modou Badjie i Mitt i om situationen, bland annat att mycket av föreningens verksamhet är på väg att tas över av nystartade Freezone Haninge.

I studion hos Vägen ut. Föreningen har inte hittat några nya lokaler och det är oklart om verksamheten i Haninge kan fortsätta.

I studion hos hiphop- och ungdomsföreningen Vägen ut i gamla Jordbromalmsskolan. Föreningen har inte hittat några nya lokaler och det är oklart om verksamheten kan fortsätta.

 

 

Det är jättetråkigt att vi läggs ner, speciellt i en ort som Jordbro där vi har så många nyanlända unga som saknar pengar till att idrotta

Marie Borg, Sportoteket

Sportoteket Sportoteket var en biblioteksliknande kommunal satsning, starkt pådriven av Liberalerna i Haninge, med sportartiklar i stället för böcker till utlåning. Sedan 2016 har Haningeungdomar fått låna begagnad sportutrustning gratis, men nu läggs verksamheten ner.

– Kommunen tycker att för få har lånat och att det varit för dyrt. Det är jättetråkigt att vi läggs ner, speciellt i en ort som Jordbro där vi har så många nyanlända unga som saknar pengar till att idrotta. Utlåningarna har dessutom fördubblats sista halvåret, säger Marie Borg på Sportoteket.

Sportoteket läggs ner.

Sportoteket läggs ner.

 

Vart tar alla era hockeyprylar och fotbollsskor vägen?

– Mycket har åkt ner till Nynäshamn. Annars blir det till att dela ut eller kasta grejerna. Men det känns fruktansvärt om man slänger denna fina utrustning.

Blå vägen – socialt företag som hjälpt både vuxna och nyanlända till arbetsträning lämnar nu helt Jordbro till följd av att kulturhuset rivs. Ny adress blir Spånga.

 

Vi kommer att få tre lokaler i Handen i sommar eller under tidiga hösten

Joel Jorquera, Freezone Haninge

Freezone Haninge – den nystartade ungkulturverksamheten som tagit över Portens (Gamla Lakeside) verksamhet och nu även tar över en stor del av Jordbro-verksamheten från Vägen ut, flyttar till Handen.

De flesta ungdomar och unga vuxna på Freezone producerar musik, spelar e-sport eller jobbar med fotografi.

– Vi kommer att få tre lokaler i Handen i sommar eller under tidiga hösten. Den mesta musikverksamheten hamnar i Handenterminalen och den mesta e-sporten i Folkparksområdet. Vi jobbar utåtriktat också och kommer inte helt och hållet att lämna Jordbro, säger Joel Jorquera, verksamhetsansvarig på Freezone Haninge.

Musikföreningen Jordbro världsorkester  Jordbro världsorkester har enligt kommunen fått förslag på att flytta in i andra lokaler, men i augusti lägger de helt ner sin verksamhet i Jordbro. Man menar själva att det inte finns några lokaler för dem i Jordbro.

– Processen runt huset har skötts mycket dåligt och det finns för många svikna löften, säger Göran Lidbrink, producent på Jordbro världsorkester, som i flera år stridit för att behålla och bygga om delar av gamla Jordbromalmsskolan.

Jordbro världsorkester lägger ned verksamheten i just Jordbro, men föreningen fortsätter under samma namn som en produktionsplattform.

Göran Lidbrink har varit både verksamhetschef på Porten och producent på Jordbro världsorkester.

Göran Lidbrink har varit både verksamhetschef på Porten och producent på Jordbro världsorkester inne på Jordbro kulturhus. Nu lämnar han Jordbro i samband med att byggnaden rivs.

 

Porten – ungkulturverksamheten Porten, som tidigare hette Lakeside, levde under stark press från politikerna att visa resultat ända sedan födseln. Unga mellan 16-25 kom hit för att lära sig bland annat om film och matlagning och workshops hölls om hur man skaffar jobb. Tjänstemännen slogs för Porten och ansåg att den kom att bli viktig för kulturintresserade Haningeungdomar. Verksamheten har nu gått upp i nya Freezone Haninge.

Fakta

Ska börja rivas i november

Gamla Jordbromalmsskolan har fungerat som Jordbros kulturhus sedan skolan lades ned 2011.

I månadsskiftet oktober – november ska lokalerna vara helt tomma.

Rivningen ska påbörjas i november. 400 bostäder ska byggas på platsen i stället.

En rad verksamheter finns i dag i lokalerna.

 

Fakta

Oenighet kring kulturhus i Jordbro

Politikerna och partierna i Haninge har i flera år tvekat kring om ett nytt kulturhus ska byggas i Jordbro eller inte.

Den tidigare styrande Alliansen i Haninge förklarade tillsammans med MP efter beslutet att nedlagda Jordbromalmsskolan skulle bli ett tillfälligt kulturhus 2011, att man ville bygga ett nytt kulturhus i Haninge.

Det i dag styrande Socialdemokraterna ansåg å sin sida, under mandatperioden 2010-2014, att det skulle bli för dyrt att bygga ett nytt kulturhus i Jordbro och förordade en renovering av gamla Jordbromalmsskolan i stället.

Efter valet 2014, då S, MP och C bildade den styrande samarbetskoalitionen, ändrades förutsättningarna. S, MP och C gick då på den tidigare Alliansens linje att riva Jordbromalmsskolan och bygga ett nytt kulturhus. Den linjen har man fortfarande.

Två veckor innan kommunvalet hösten 2018 deklarerade M, KD och L att de inte längre ville att kommunen skulle bygga varken nytt kulturhus eller ny högstadieskola i Jordbro. Man ansåg inte att Haninge kulturhus lokaler används tillräckligt mycket och tycker inte att det ännu finns behov av en ny högstadieskola. Kommunen väntas spara in mellan 400-500 miljoner kronor på att inte bygga kulturhus och ny högstadieskola.

Genom det sedan 2018 nya politiska mittenstyret (S, C, L och KD) har kommunen nu beslutat att trots allt planlägga för ett nytt kulturhus, vid Jordbro station.

Huset väntas dock inte bli ett renodlat kulturhus likt gamla Jordbromalmsskolan.

Källa: Mitt i