ANNONS

Gul prins godaste lussebullen

Olof Jönsson menar att vägen till ett lyckat bak går via misslyckanden. ”Jag har gjort jättemånga misstag, det är genom dem man lär sig”.
Olof Jönsson menar att vägen till ett lyckat bak går via misslyckanden. ”Jag har gjort jättemånga misstag, det är genom dem man lär sig”.
Modern look och superdupergod. Så tyckte Mitt i Vallentunastegets smakpanel om lussebullen som de utsåg till årets vinnare – Saffransprinsen.
ANNONS

Det är bagaren Olof Jönsson som driver Vallentuna stenugnsbageri som ligger bakom den runda, gula, sockerbeströdda skapelsen.

– Det är vårt svar på lussekatten, säger han.

Mitt i Vallentunastegets panel, som bestod av tio personer i olika åldrar, beskrev bullen som bär namnet Saffransprins som modern, inbjudande och annorlunda. Men det är inte smaken som fått avgöra dess form, berättar Olof Jönsson.

– Det är runda bullar som fått jäsa tätt så att de sitter ihop. Det gör dem saftiga, säger han.

Genvägar till en perfekt lussebulle, eller till något bakverk finns inte, enligt Olof Jönsson. Det handlar om att hela tiden testa sig fram och våga misslyckas.

Just lussebullen ska knådas lagom länge. En dåligt knådad deg ger kompakta bullar medan en alltför välknådad deg ger luftiga bullar som fort blir torra.

– Vi har hela tiden flyttat fram gränserna och omprövar varje dag. Det handlar om magkänsla, säger han.

En klar utmanare till saffransprinsen var lussekatten från Ica. Det klassisa utseendet, lagom glansig och prydd med två russin, föll panelen på läppen. ”En gammal hederlig lussebulle”, tyckte en testperson.

Också smaken uppskattades. Något torr tyckte några. Men den traditionella linjen, både i smak och utseende uppskattades. ”Vad man ser är vad man får”, konstaterade en av lussebullstestarna.

ANNONS
Fakta

Här är de testade bullarna

Vinnaren. Saffransprinsen från Vallentuna stenugnsbageri, 22 kr.

Panelens kommentarer:

Perfekt att doppa i kaffet. God men ingen lussebulle. Modern. Wow-god. Luktar gott, men kanske litet ”blöt” konsistens. DYRAST.
Helt okej. Lussekatt från Coop, 32 kr för 4 bullar.

Panelens kommentarer:

Glanslös bulle. Ser ut att vara russin i men de smakar tranbär. Helt okej smak. Normal, god bulle. För stor och inte så attraktiv.
Lite torr. Lussekatt från Vallentuna konditori, 18 kr.

Panelens kommentarer:

Glansig och fin. Bra saffranssmak. Smakar jäst, nästan litet ogräddad.

För glansig. Saknar russin. Behöver mer sötma. Torr.
Billigast. Lussekatt från Ica, 30 kronor för 4 bullar.

Panelens kommentarer:

Klassik fin lussebulle. Mild doft god smak. Hederlig bulle. Ser ut och smakar som en lussebulle ska. Torr.

BILLIGAST.