ANNONS

Guld till Frida och Itchi

I tävlingen som nyligen gav ett guld i SM i freestyle spelade Frida och Itchi städerskor som förvandlades till artister.
I tävlingen som nyligen gav ett guld i SM i freestyle spelade Frida och Itchi städerskor som förvandlades till artister.
Frida Binette och hennes hund Itchi blev nyligen bäst i Sverige i freestyle.

– Det är jättekul att få beröra människor, säger hon.
ANNONS

Tyresöbon Frida Binette är en kändis i hundtävlingssammanhang med flera fina utmärkelser i ryggen. Så är även Itchi – en 7-årig berger des pyrénées som förutom freestyleguldet innehar distriktsmästartiteln i grenen rallylydnad.

Under luciahelgen var det dags för Frida att tävla i sin paradgren, freestyle – en gren som Frida varit med och infört i Sverige där hund och förare visar upp tricks och konster till musik. De ungefär tre-fyra minuter långa uppvisningsnumren blir sedan poängsatta av domare – lite som i konståkning.

– Jag älskar freestyle för man får vara kreativ och sätta ihop sitt eget program. Det är lite som artisteri och kan vara vackert, roligt och sorgset. Det ska beröra, säger Frida.

Till tonerna av ”New York, New York” visade Frida och Itchi upp en känslosam berättelse om städerskor som bryter upp. Frida hoppas nu att segern ska ge henne en plats i det svenska landslaget till VM i Moskva.

– Men först gäller det att placera sig bra i fler tävlingar, säger hon.

Frida som till stor del försörjer på att arbeta med hundar erbjuder också kurser i allt från lydnad till aktivering. Till nästa år planerar hon att flytta över hela verksamheten från en stor hall i Ekerö till nybyggda Södra Stockholmhundhall i Älta.

Personer som inte rör sig i hundtävlingsvärlden och föredrar tv-soffan kanske minns Frida från förra årets sändning av tv-programmet Talang, där Frida och Itchi tog sig till semifinal.

I sitt hus i Kringelkroken har hon också ytterligare fem hundar – samtliga border collies.

– Jag hade tänkt avla på dem, men jag behöll flera valpar. De var så fina, säger Frida.

ANNONS

Nu använder hon hundarna till sin kursverksamhet och till att tävla med.

– Man har nog bara så här många hundar en gång i livet. Det är väldigt mycket jobb att hålla i gång allihop. Men samtidigt är det mycket kärlek och tillgivenhet – gånger sex, säger hon.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.