Guldet blir till pant i Hallunda

Ida Winberg som är kontorschef på Pantbanken Hallunda berättar att intresset för att fynda är svalt i januari.
Ida Winberg som är kontorschef på Pantbanken Hallunda berättar att intresset för att fynda är svalt i januari.
Den här diamantringen är värd runt 60 000 kronor.
Den här diamantringen är värd runt 60 000 kronor.
Guldets karat kontrolleras.
Guldets karat kontrolleras.
En italiensk lampa som ägaren först trodde var från Kina.
En italiensk lampa som ägaren först trodde var från Kina.
Årets magraste månad lider mot sitt slut, och det märks inte minst hos Pantbanken Hallunda. Här dominerar guldet och många har passat på att panta in sina värdesaker för att få lite extra klirr i kassan.

I veckan höll Pantbanken Sverige Hallunda en onlineauktion där man sålde varor som pantats och sedan inte lösts ut. Här fanns bland annat guld, en diamantring, ett fickur och en porslinspotta att slå till på – men intresset var svalt.

– Vi sålde runt hälften av de 80 varorna som låg ute, men vi brukar ligga högre, berättar Ida Winberg som är kontorschef på Pantbanken Hallunda på Hallunda torg.

Två gånger i månaden hålls auktionerna, och det svaga köpintresset i förra veckan var väntat eftersom januari är en fattig månad då många håller i slantarna – eller pantar sina värdesaker för att få ett tillskott i kassan.

– Vi ser en ökning i att fler lämnat in och färre hämtar ut sina varor. Det brukar vända efter januari när folk får mer pengar, säger Ida Winberg.

I Botkyrka är det guldet som dominerar på pantmarknaden. 80 procent av allt som lämnas in är guldföremål i varierande form och karat. Av utbudet att döma är det många som väljer att panta in sina smycken i utbyte mot snabba pengar.

– Det är mycket guld i Botkyrka. Många investerar i det och har guld i släkten, berättar Ida Winberg.

Hon uppskattar att lånen, det vill säga pengarna man får ut på de pantade objekten, oftast ligger på runt 5 000 kronor i Hallunda.

Sett till hela landet hämtas runt 90 procent av varorna ut igen, men i Botkyrka ligger siffran på runt 80-85 procent. När Mitt i kollar läget efter auktionen är det mycket riktigt en hel del guld som klickats hem från Hallundakontoret. En del varor säljs även från skyltfönstret i butiken, men den stora marknaden finns inom onlineauktionerna där över 40 000 kunder är registrerade på Pantbanken Sverige, där Pantbanken Hallunda ingår.

Tittar vi längre tillbaka ser vi även att köparna huggit på saker som fiskedrag, pipor och dragspel. I höstas såldes bland annat en Rolex-klocka för närmare 140 000 kronor, liksom en guldkedja för nästan 120 000 kronor.

Kunden har alltid ett halvår på sig att hämta ut sin vara och Pantbanken lånar ut runt 70 procent av varans andrahandsvärde. Kunden blir aldrig återbetalningsskyldig om varan inte hämtas ut och därmed går till försäljning.

Sedan starten 2012 har Pantbanken Hallunda ökat sin omsättning. Hittills har man varit förskonade från brott. Säkerheten är strikt men det händer att folk kommer in med förfalskningar. De lyckas sällan i sina försök eftersom personalen har rutiner och verktyg för bedömningen, och med tillåtelse borrar man ibland lite i guldet för att kontrollera äktheten.

När man arbetar på en pantbank vet man aldrig vad som kan dyka upp, det kan Ida Winberg skriva under på.

– Det är spritt. Lisa Larson-figuriner, glassmaskiner och en gång ett kyskhetsbälte i järn. Det var väldigt svårt att värdera så vi lånade inte ut jättemycket på det eftersom kunden visste att han skulle hämta tillbaka det.

Fakta

Upp till 42 procents ränta

Den som lånar pengar på pantbanken betalar 0,95-3,5 procents ränta per månad, beroende på lånets omfattning. Det motsvarar en årsränta på 11,4-42 procent.

Kunden får låna runt 70 procent av varans andrahandsvärde.

Lånebelopp plus ränta betalas vid uthämtning.