Min lokala hjälte

Guldkock till Täby

Karoline Nordefors blev utsedd till "Sveriges bästa seniorkock" 2016.
Karoline Nordefors blev utsedd till "Sveriges bästa seniorkock" 2016.
Karoline Nordefors är "Sveriges bästa seniorkock" och vill sätta guldkant på äldrematen.
Karoline Nordefors är "Sveriges bästa seniorkock" och vill sätta guldkant på äldrematen.
Guldkocken Karoline Nordefors mitt i maten på äldreboendet Silverpark i Täby.
Guldkocken Karoline Nordefors mitt i maten på äldreboendet Silverpark i Täby.
Här är det fullt ös i köket på Silverpark inför dagen lunch och middag.
Här är det fullt ös i köket på Silverpark inför dagen lunch och middag.
Sveriges bästa seniorkock Karoline Nordefors har lämnat Danderyd för att sätta guldkant på de äldres mat i Täby.
– De senaste åren har fokus i Sverige legat på skolan och skolmaten, men det är dags att se över seniormaten.

Kökschef Karoline Nordefors säger att hon fick ett så bra erbjudande och jobbupplägg från äldreboendet Silverpark i Täby att hon inte kunde tacka nej. Silverpark, som har inriktning mot dementa äldre och öppnade för ett drygt år sedan, marknadsför sig med att ”måltidsupplevelsen” är viktig och ”att mat, kultur och möjligheter till gemensamma aktiviteter är värdefullt”.

– Jag har trivts väldigt bra på Stocksundsgården i Danderyd och under de tre år som jag jobbade där tog jag dem till Sveriges bästa seniorkök. Men jag är väl alltid en sådan som söker nya utmaningar, säger hon.

Förra året var Karoline Nordefors den första att tilldelas den nya kockpriset ”Sveriges bästa seniorkock”. För henne har utmärkelsen betytt mycket.

– Det har inneburit att jag fått det här jobbet nu och att jag har fått ha utbildningar på gastro merit via Martin & Servera. Jag får också utbilda andra i min tankar om vad bra mat är och föreläser runt om i landet.

Hon tipsar på sina handfasta matlagningskurser om vägar till bättre mat för äldre. Grönsaker kan ”gömmas” i både bakverk och vanligt potatismos för att öka näringsintaget.

– Jag är undersköterska i botten så jag tänker kanske på ett annat sätt än vad bara en kock gör och har kunskap om äldres mathållning och anpassad kost.

Det märks att Karoline Nordefors tycker om att inspirera andra att hitta passionen i köket. Hon förespråkar vällagad mat från grunden, svenska råvaror och mycket ekologiskt.

En röd tråd i  hennes matlagning är tydlighet. Hon tycker att det redan efter två veckor på Silverpark gett avtryck på den nya menyn.

– Vi lagar väldigt mycket mat med timjan och citron, tydliga smaker. Sött, surt salt utan att det blir starka kryddor.

Det klagas ofta på att maten som äldre får är fattig i smak och färg. Tycker du att det stämmer?

– Jag kan bara prata för mig själv och det jag sett hos de tre boende jag har jobbat på. Det krävs en passionerad kock och att man vill göra en förändring. Pengarna styr inte alltid. Jag har jobb med väldigt liten budget och det finns alla möjligheter bara man försöker.

När Karoline Nordefors föreläser gör hon ibland trendspaningar om framtidens seniormat. När de äldres matpreferenser förändras måste även menyn hänga med. På Stocksundsgården i Danderyd var medelåldern 93 år medan Silverparks äldre är 40-talister med matintryck från både egna utlandsresor och inflödet av andra kulturers mat i Sveriges restaurangvärld.

– Rent generellt över hela Sverige finns mycket kvar att göra, men många kommuner har förstått att man måste satsa på den offentliga måltiden. De senaste åren har fokus legat på skolan och skolmaten, men det är dags att se över seniormaten. Seniormaten är där skolmaten var för 15 år sedan, men det har börjat bubbla, tycker Karoline Nordefors.

Fakta

Karoline Nordefors

Ålder: 41 år.

Yrke: Kökschef och köksansvarig på Vardaga Silverpark.

Aktuell: Kan kalla sig ”Sveriges bästa seniorkock” efter att ha fått utmärkelsen i höstas. Efter tre år som kock på Stocksundsgården i Danderyd började hon för två veckor sedan som kock på äldreboendet i Täby.

Favoriträtt: Pitepalt gjord på mandelpotatis med stekt fläsk, stekt lök och brynt smör smaksatt med hackade hasselnötter och tillbehören picklade kantareller med timjan och tärnat rått äpple.