Guldkornen – här kan du semestra på Södertörn och i skärgården

Cherrie, Ålö Storsand och Carola. Lingmerth Photography/Fredrik Hjerling/Anna Z Ek
Cherrie, Ålö Storsand och Carola - några av Mitt i:s bästa sommartips.
Festivaler, svindlande sandstränder och storlagen natur. Stannar du hemma i Stockholm i sommar har Södertörn och skärgårdskommunerna mycket att bjuda på.
Här är Mitt i:s bästa tips.

Botkyrka:

Louise Hoffsten i Hågelbyparken:

Louise Hoffsten är på gång med parkturné. Och hon börjar i Botkyrka. Foto: Mitt i/arkiv

Louise Hoffsten, ”Sveriges bluesdrottning”, inleder sin parkturné i Botkyrka. Med band intar hon dansbanescenen. Goda picknick-möjligheter i parken.

Tid: 3 juli klockan 17-21

Adress: Hågelbyparken, Tumba

Kubafest i en trädgård:

Kubafest

Kubafest i Rönninge. Foto: Mitt Forum

I Glassbarens trädgård ordnas årliga ”Kubafest i en trädgård” med live-musik av Gilito med vänner, dans, konst, mat och annat.

Tid: 10 augusti klockan 16 – 24.

Adress: Glassbaren, Centralvägen 2, Rönninge

Entre: 150 kronor.

Varje söndag hela sommaren är det också arrangemanget ”Kuba i en trädgård”. Även då väntar musik, mat, konst och annat men konceptet kan variera från gång till gång. Gratis entré.

Vandring i Sankt Botvids fotspår

En vandring i fotspåren av Sankt Botvid vilken hålls som ett av Sveriges främsta helgon. Vandringen arrangerad av Salems hembygdsförening går mellan Salems kyrka och Sankt Botvids källa. Vandringen avslutas med kaffe i Nedre Söderby.

Tid: Söndag 28 juli klockan 17

Adress: Salems kyrka.

Haninge:

Tyresta by:

Gotlandsfåren betar i hagen vid Tyresta gård.

Gotlandsfåren betar i hagen vid Tyresta gård.

I Tyresta by vid Tyresta nationalpark finns bland annat visningsjordbruket Tyresta gård, kafé, och lanthandeln och besökscentrat Naturum ligger intill.

Visningsjordbruket drivs som ett traditionellt småjordbruk för att bevara Tyrestas flerhundraåriga gamla kulturlandskap.

Kor, får och hästar växelbetar i hagmarkerna och på gården finns bland annat ankor, höns, grisar och en nordsvensk häst, alla av gamla svenska lantraser i genbank.

Tyresta gård är gratis att besöka och är öppen nästan varje dag året om.

Tid: Måndag-fredag klockan 10-16, lördag-söndag klockan 11-16.

Adress: Tyrestavägen, Vendelsö

Kollektivtrafik: Buss till Tyresta by

Ålö Storsand:

Ålö storsand, Haninge

Ålö storsand, Foto: Fredrik Hjerling.š

Storsand på Utös södra halvö Ålö har länge ansetts som en av landets vackraste stränder i reseguiderna, men den är fortfarande okänd för många.

Den lagunformade stranden har finkornig, vit sand, och dessutom finns klippor intill.

Det finns även möjlighet att lägga till med båten. På Utö finns även restaurang, butiker och minigolf.

Adress: Ålö, Utö

Kollektivtrafik: En knapp timme tar färjan från Årsta Havsbad till Gruvbryggan på norra Utö. Här kan man hyra cykel och cykla den timmes långa cykelturen söderut till Storsand längs ängar och blandskog.

Trädgårdsrocken:

10 band spelar på årets Trädgårdsrocken.

Trädgårdsrocken i Tungelsta. Arkivfoto: Sebastian Rydberg

Trädgårdsrocken i Tungelsta firar 20 år. Endagsfestivalen har frivillig entré. Kalaset drar i gång klockan 14 och avslutas klockan 21.

På plats serveras grillade burgare, läsk och kaffe. T-shirtförsäljning finns på plats och dessutom finns möjlighet att få bli airbrush-tatuerad.

Nio band spelar – kolla Trädgårdsrockens facebook.

Värmdö:

Här njuter du av vågorna i en av Stockholms främsta badkommuner. Några av pärlorna är Djurö havsbad, Fläskberget och Trouville i Sandhamn och Grisslinge havsbad.

Sommarens festivaler:

carola-haggqvist-aze

Carola Häggkvist gäster Djurönäset.

Under hela sommaren, fram till 18 augusti, blir det konserter på Djurnäset, vid Sjöboden och i Folkparken, med bland annat Carola och Bo Kaspers Orkester.

På Djurönäset hålls även Skärgårdsfetivalen den 6 juli, med musik och underhållning, som vänder sig till barn och familjer. Det erbjuds även andra aktiviteter, både på land och hav.

Den 29 juli kommer Skärgårdsturnén till Malma Gård. Uppträder gör Ebbot Lundgren, Viktoria Tolstoy, Tina Ahlin och Peter Carlsson.

Tyresö:

Tyresö slott

Tyresö slott

Tyresö slott. Foto: Stefan Källstigen.

Följ med på en familjevisning på slottet. Då kan du upptäcka barnens Tyresö slott genom berättelser, föremål och slottets miljöer. Få svar på frågor som ”hur levde barnen?” och ”vad lekte de med?”.

När: Familjevisningarna är söndagar klockan 13.30.

Annat: Passar från 5 år. Fri entré till och med 18 år. Vuxna betalar 120 kronor för entré och guidad visning.

Nacka:

Hellasgården:

Storstugan på Hellasgården.

Nacka, vilket sommaparadis! Välj bland smultronställen som natusköna Hellasgården, kallbadhuset Saltisbadet och populära Nyckelviken med bondgård och ponnyridning. Dessutom har vi dessa sommarnöjen:

Svindersvik:

Svindersvik är ett sommarnöje från 1740-talet byggt efter ritningar av Carl Hårleman. Här kan du se rokokointeriörer och besöka kaféet Svindersviks brygghus.

Enligt Nordiska museet är Svindersvik ett av landets äldsta bevarade sommarnöjen och en föregångare till grosshandlarvillorna och dagens sommarstugor.

Olle Nymans ateljé:

I Olle Nymans ateljé i Saltsjö-Duvnäs visas konstnärens ateljé och konst. Det går även att besöka restaurangen som ligger här. Olle Nyman, född 1909, var en svensk målare, skulptör och textilkonstnär. Han avled 1999. Han och hans syster Kajsas konstnärskap lever vidare på Duvnäs gård i form av tavlor, skulpturer, hus och ateljéer.

Huddinge:

Cherrie gäster 143-Festivalen i Vårby gård

Cherrie gästar 143-festivalen i Vårby gård

Cherrie gästar 143-festivalen i Vårby gård. Foto: Lingmerth Photography.

R&B-artisten Cherrie Mitt 143-festivalen i Vårby och uppträder på Myrstugan den 28 juni. Konserten är en del av Parksommar i Huddinge.