ANNONS

En dömd efter den grova guldkuppen i Skärholmen

Guldbutiken Daftar Ur & Guld var igenbommad dagen efter guldkuppen vid Skärholmstorget i februari 2018.
Den igenbommade butiken, någon dag efter smash- and grab-kuppen.
Den 20 februari 2018 kraschade en hjullastare rakt in i guldbutiken vid Skärholmstorget.
Nu har en 20-årig man dömts för inblandning i det grova rånet.
ANNONS

Klockan var strax efter 18 och Skärholmstorget fullt av folk, när rånarna slog till mot Daftar Ur och Guld. En av dem ställde sig utanför den förstörda entrén, med ett vapen eller en vapenattrapp riktad mot torget. Samtidigt krossade hans tre kumpaner glasmontrar inne i butiken. De kom över guld och smycken för ungefär två miljoner kronor, och hotade personalen med ett vapenliknande föremål.

På tre minuter var allt över. Sedan flydde rånarna i en bil. För att hindra polisen från att följa efter dem hade de anlitat medhjälpare, som slängt ut vassa fotanglar på vägarna runt Skärholmstorget.

20-åring spred fotanglar

De fyra rånarna är fortfarande okända, men nu har en i dag 20-årig man från Norsborg dömts för medhjälp till grovt rån, i Södertörns tingsrätt. Han dömdes för att ha spridit ut fotanglar från en hink på Svanholmsvägen/Vårbergsvägen. Polisen såg honom göra det och grep honom i närheten. Då hade han en hjälmluva och nabbhandskar på sig.

20-åringen har erkänt men hävdar att han trodde att han hjälpte till vid ett mindre allvarligt brott. Det tror inte tingsrätten på. Det är uppenbart att det här var ett mycket välplanerat rån, där alla inblandade var väl införstådda och ingick i en kedja, menar rätten.

Dömdes för flera brott

20-åringen dömdes även för tre brott han begick i juni 2019: rattfylleri, olovlig körning och ringa narkotikabrott. Påföljden blev tre månaders fängelse och skyddstillsyn. Han ska också genomgå behandling för sitt missbruk. Att mannen bara var 18 år vid guldrånet och tidigare bara dömts för brott på bötesnivå påverkade domen.

Strax efter guldkuppen häktades även två andra män, misstänkta för att ha hjälpt till att lägga ut fotanglar. De förundersökningarna lades ner, i brist på bevis.