Guldrånarnas byte: 4,2 miljoner

En 31-årig man åtalas för medhjälp till rånet mot en guldsmedsaffär i Fittja i mellandagarna. Rånarna kom över varor till ett värde av drygt 4,2 miljoner kronor.

En tid före rånet köpte 31-åringen två väskor i en butik. Han fångades på en övervakningskamera där man kunde se att väskorna såg ut som dem som användes vid det brutala rånet den 30 december.

– Han erkänner att han köpte väskor men vill inte medge någon inblandning i rånet, säger Lizzie Östlund, kammaråklagare vid Södertörns åklagarkammare.

Mannen misstänks även för att ha köpt tre kofötter som han försåg rånarna med. Han säger sig inte veta vem som utförde rånet, enligt Lizzie Östlund. Utredningen är omfattande och till bevisnigen hör spårning av mannens mobiltelefon. Enligt den befann sig mannen vid butikerna vid tidpunkterna för inköpen.

Vilket straff riskerar han?

– Det är svårt att säga ännu, säger Lizzie Österlund.

Fem män är fortfarande inte identifierade. De fem oidentifierade rånarna var maskerade och beväpnade med ett automatvapen av märket Kalasjnikov. Jeepen som de kom åkande i användes som redskap för att ta sig in i guldbutiken i Fittja centrum. Männen forcerade dörren med hjälp av den.

De maskerade rånarna skrek åt personalen att lägga sig på golvet.

Med hjälp av kofötter och slägga slog de sedan sönder glasmontrar som de länsade på sitt innehåll. En anställd tvingades under vapenhot att öppna ett kassaskåp som innehöll guldvaror. Även detta tog rånarna.

Kofötterna lämnades kvar i affären och enligt åtalet kan det bevisas att det var just de som 31-åringen köpt.

I åtalet skriver Lizzie Östlund att brottet är grovt då gärningsmännen visat synnerlig råhet och hänsynslöshet genom att utnyttja den anställdas ställning, hota med automatvapen och genom att forcera dörren med fordon utan hänsyn till dem som befann sig i affären.

Huvudförhandlingen i målet beräknas ta en och en halv dag och sker i Södertörns tingsrätt på tisdag och torsdag nästa vecka.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen, bland annat fälldes han för grovt vapenbrott 2011 och för försök till grovt rån i Danmark 2010, då han dömdes till fängelse i nästan fyra år.