ANNONS

Guldstölden i Täby: Åklagare behöver mer tid

En guldfärgad ford mustang som står i glassplitter med polisens avspärrningsband runt efter rån mot guldsmedsbutik i Täby.
Det har gått en månad sedan den grova stölden mot en guldbutik Täby centrum, där en av gärningsmännen avled efter att flyktbilen voltat. Två män sitter häktade på sannolika skäl och åklagaren Pontus Klang måste besluta om att väcka åtal fram till på torsdag.
– Det kommer inte vara klart fram tills dess, säger Pontus Klang.
ANNONS

Det var den 27 februari som en sportbil körde in i en guldbutik i Täby Centrum. Gärningsmännen flydde efter rånet i annan flyktbil men tack vare flera vittnesuppgifter om bilen fick polisen snabbt upp spåret. Det blev en intensiv biljakt som slutade med att flyktbilen voltade. En personerna avled senare på sjukhus.

De två männen som överlevde kraschen häktades den 2 mars av tingsrätten på sannolika skäl misstänkta för grov stöld och grovt vapenbrott, vilket är den högre misstankegraden,

Åklagare Pontus Klang har fram till torsdag att bestämma sig om han kommer att väcka åtal mot de två männen.

– Det kommer inte vara klart fram till dess, vi kommer att begära en omhäktning,  säger Pontus Klang.

Han kan fortfarande inte kommentera några detaljer ur utredningen.

– Jag kan inte säga någonting om hur stark bevisningen är i nuläget, men de är häktade på sannolika skäl. Fram till dess att förundersökningen blir offentlig vill jag inte kommentera några detaljer.

Känd av polisen sedan tidigare

De både männen är i 20-årsåldern och hemmahörande i Stockholmsområdet. Den yngre av männen beskrivs av åklagaren som en person som kan väntas återfalla i brottslig verksamhet. Han är känd av polisen och tidigare dömd för både rån och misshandel.

Då en av gärningsmännen avled i samband med biljakten inleddes även en förundersökning för att reda ut om något tjänstefel begåtts av polisen.

– Det finns ingen misstanke i nuläget, och det finns ingenting nytt att säga. Vi håller på och utreder och om två veckor kan jag berätta mer, säger åklagare Elisabeth Brandt, förundersökningsledare för internutredningen.

ANNONS