Gulla med en killing i påsk

Lammen och killingarna på 4H-gården är en riktigt påskkaramell.
Lammen och killingarna på 4H-gården är en riktigt påskkaramell.
Hästen Idun kan räkna med att få dras med påskkärringar så här års.
Hästen Idun kan räkna med att få dras med påskkärringar så här års.
I Salem laddar ett sagoproffs med häxberättelser. I Hågelby trippar nykläckta killingar runt på darriga ben. Men för den som tittar bortom äggskalen händer också annat kul i påsk.

Det händer grejer under både påskhelgen och under lovet i nästa vecka. Först ut är Hågelbyparken som på skärtorsdag anordnar ”häst- och vagnturer till Blåkulla”. Nåväl, hästarna har hovarna på jorden och lunkar tryggt runt i området mellan klockan 15.30 och 17 innan de släpper av barnen som får leta ägg. Gratis på samma ställe klockan 14.30–16 är 4H-gårdens klapphage som nu stoltserar med små killingar och lamm. Är vädret okej får du komma in i hagen och hälsa på. De yngsta är knappt två veckor gamla.

– Det är sex killingar och sju lamm, säger Katta Hultberg på 4H-gården.

En som kan förmågan att trollbinda är också Maria Widersheim Paul, som nästa torsdag klockan 10 berättar om påskkärringar och annat otyg på Salems bibliotek. ”Upp och ut över alla trädtoppar” heter föreställningen och det går att hämta gratisbiljetter på samma plats. På tisdagen samma vecka är det påskäggsjakt på biblioteket fram till klockan 17 eftermiddagen.

Äggäventyr väntar också på Alby bibliotek. Hit kommer författaren och exprimentatorn Pelle Eckerman med en korg roligheter. Barn som vill vara med om experimenten bör vara 7 år och rita in klockan 11 nästa torsdag i påskkalendern.

Fakta

Fått nog av ägg och häxor?

Skärtorsdagen. Talangjakt till förmån för UNHCR på Tumbascenen klockan 19-22. Ungdomar från Southside arrangerar.

Annandag påsk. Påsktårta och film om torparna Oskar Tell och Ellen Andersson på Ersboda i Villa Skönvik, Rönninge klockan 14.

Nästa söndag. Broadwayklassikern ”En druva i solen” på Tumbascenen klockan 18. Botkyrka teaterförening står som arrangörer.