ANNONS

Hos Gullan i Frösunda har tiden stått stilla

Gullan i Frösunda fyller hundra år
Gullan Carlsson i köket.
På torsdagen fyller Gullan Carlsson 100 år. I hela sitt liv har hon bott i samma hus, ett hus hennes pappa byggde 1909 och som är nästan helt intakt.
För sin ålder är det en ovanligt pigg dam vi besöker för att gratulera. Det kan bero på att hon levt ovanligt sunt.
ANNONS

Vi besöker huset i Frösunda, Vallentuna, för att gratulera i förtid och bjuda på tårta. Men var är hon?

– Mamma är däruppe, säger dottern Anki Svensson, som numera bor i huset tillsammans med sin man Berra.

Vi ser uppåt trappan. Någon rullstolshiss syns inte till. Gullan tar sig upp och ned i trapporna själv.

Dem har hon gått i många gånger. Huset byggde hennes pappa 1909 och hon har aldrig flyttat härifrån. Hon har tultat i trapporna som barn, gått i dem som ung och fortsätter att göra det som gammal.

När vi satt oss i det trivsamma köket tar dottern Anki fram ett tjockt fotoalbum som är späckat med svartvita foton från Gullans ungdom. 

Gullan i Frösunda fyller hundra år

Varje morgon går Gullan ner i köket och hämtar en spann ur vedspisens varmvattenberedare. Sedan bär hon upp den till sitt rum, där tvätthon och kallvattenkranen finns kvar sedan huset byggdes 1909. Hon har alltid gjort så och föredrar det framför att använda det nybyggda badrummet.

Man ser en rank kvinna i rutig 40-talsklänning och ganska allvarlig blick. Ofta har hon cykel med sig. 

Gullan var aktiv i Blåbandsrörelsens ungdomsförbund och de gjorde många resor runtom i Sverige. 

ANNONS

Gullan i Frösunda fyller hundra år

Till Arvika reste hon med sin väninna Ruth. De tog med sina cyklar på Roslagsbanan till Stockholm, polletterade dem på Centralen och tog bussen till Arvika. ”Sedan löste vi ut cyklarna på järnvägen. Dyr frakt var det”, säger Gullan. Så cyklade vi hem. Och låg på vandrarhem.

Men utomlands har hon aldrig rest, utom till Norge.

Och som många kvinnor i sin generation har hon inte yrkesarbetat så mycket, utom under fyra år som sekreterare åt riksdagsmannen Edvard Torell som kom från Frösunda och satt för dåvarande Högerpartiet i andra kammaren. Det var på 40-talet innan hon gifte sig med sin Harry.

Han flyttade till Frösunda när hon var i 15-årsåldern. Hon tror att de lärde känna varandra när de möttes på vägen och sa hej. Men det tog några år innan de blev ett par på riktigt. Innan dess var det lite ”hit och dit”, som hon säger.

Gullan har varit behövd. Funnits där och hjälpt andra. Som ung tog hon hand om sin kusin Elnas son så att Elna kunde jobba som lärare i Torsholma skola. Hjälpte henne att sköta eldning och uppvärmning av skolbyggnaden. Skötte om sin pappa när han blev sjuk. Sin egen familj förstås med barnen Torsten och Anki. Och sina svärföräldrar när de blev gamla.

Gullan i Frösunda fyller hundra år

Den 29 november fyller Gullan Carlsson 100 år. Vi tog med oss en födelsedagstårta lite i förskott. Dottern Anki serverar.

Kanske beror hennes höga ålder på att hon har bra gener. Men säkerligen också på att kroppen är lätt och att hon alltid rört på sig. Inte sådär projektartat som vi gör i dag när vi går till gym eller löptränar. Utan för att vardagen krävde det på hennes tid.

– Det var väl lite obekvämt när jag växte upp, säger hon. Då fick man röra på sig, fara hit och dit. 

Inte har hon rökt och druckit heller. Blåbandsrörelsen är en nykterhetsrörelse.

Gullan i Frösunda fyller hundra år

Gullan är ute och promenerar varje dag med rollatorn. Dagen innan vårt besök blev det en tur på någon kilometer. Men hon ser sämre och kan inte läsa och handarbeta längre, något hon tidigare fann stor glädje i.

Tvättstugan i källaren sköttes länge med en pannmur, ett sådant där jättekar som man fyller med vatten och eldar under.

– Man la lut i vattnet och lät lakanen koka i det först. Sen skrubbade man och så kokade man igen, berättar Gullan. Att tvätta kunde ta flera dagar ibland.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.