Min lokala hjälte

Gullvi tvingas stänga butiken

Nu ska Gullvi Melins butik rivas. Fastighetsägaren planerar bostäder på platsen.
Nu ska Gullvi Melins butik rivas. Fastighetsägaren planerar bostäder på platsen.
I många årtionden har det bedrivits handel med tyger och garn på Stationsvägen 21 i Stuvsta.

Nu stänger Gullvi Melin butiken som hon tog över för 27 år sedan.

Huset är byggt någon gång på 20-talet. I början var det två separata byggnader, som enligt ritningar slogs ihop till en sammanhängande byggnad 1933.

Tidigare var det delvis ett skomakeri, där bland andra den ökända knarkligan ”Skomakarligan” huserade under 70- och 80-talen, en liga som specialiserat sig på att smuggla knark i skokartonger.

Men både innan och efter har det varit handel med tyger och sytillbehör här, berättar Gullvi ­Melin.

För 27 år sedan tog hon över butiken från den förre ägaren, som då hade drivit liknande verksamhet i tio år.

Men i slutet av förra veckan slog hon igen för gott.

När Lokaltidningen Mitt i besökte butiken i förra veckan stod flera personer i kö till kassan redan klockan tio på förmiddagen.

– Kunder har kommit in gråtit och jag har fått jättemycket blommor. Bara under senare tid har jag delat ut 400 visitkort till kunder som vill veta vad jag ska göra sen, säger Gullvi Melin.

Efter att ha drivit butiken så länge känns huset som ett andra hem, förklarar hon.

– Det känns mycket nu men det blir nog bättre sen, jag måste landa först. Det tråkiga är att det inte finns sådana här butiker längre. Jag hade nog aldrig slutat om det inte vore för att huset så småningom ska rivas, säger Gullvi Melin.

Intill Gullvis sybehör har butiken Stuvsta Win specialiserat sig på vinsatser och smakessenser. Den butiken har funnits i 18 år, även den får nu alltså stänga. Den privata fastighetsägaren planerar att riva huset för att så småningom börja bygga på nytt.

– Huset är i för dåligt skick. Men jag har tänkt bygga något jättesnyggt och har en arkitekt som jobbar med ett projekt just nu, säger fastighetsägaren Fredrik Wahlgren.

Inriktningen är boende, avslöjar han, dock ännu oklart vilken typ.

– Det blir bostäder, men en hel del återstår och vi måste bland annat få planbesked från kommunen och få till lite ändringar. Det kommer att ta tid men det kommer att bli snyggt, lovar Fredrik Wahlgren.

Enligt fastighetsägaren ska en annan hyresgäst driva en verksamhet i den gamla byggnaden under tiden fram till rivning, exakt vad det blir vill han inte säga.

För Gullvi Melin är dock sybehörsdagarna över.

– Vi hade en föraning om det här och därför sa vi upp oss. Jag orkar inte starta upp något nytt men fortsätter nog med det här som hobby, säger Gullvi Melin.