ANNONS

Gult ljus för Spårväg syd

Spårväg syd kan gå från Flemingsberg via Glömsta och Masmo till Älvsjö.
Spårväg syd kan gå från Flemingsberg via Glömsta och Masmo till Älvsjö.
Spårväg syd och tunnelbana till Kungens kurva kan vara nära. På måndag väntas besked om statens medfinansiering.
ANNONS

2023 kan premiärturen med Spårväg syd gå från Flemingsberg via Glömsta och Masmo till Älvsjö. Och några år därefter är det tänkbart att tunnelbanan går vidare från Fruängen via Segeltorp till Kungens kurva. För mycket tyder nu på att båda infrastrukturprojekten blir verklighet, enligt Malin Danielsson (L), kommunalråd i Huddinge med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor och Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande.

På måndag kommer svar från Sverigeförhandlarna om staten är med och finansierar de båda projekten, tillsammans med landstinget samt Huddinge och Stockholm.

– De har uttryckt att vi ligger bra till, så jag skulle bli väldigt förvånad och besviken om vi inte får bud, säger Dronjak.

Catharina Håkansson Boman, en av statens förhandlare, vill inte gå händelserna i förväg när Mitt i Huddinge ringer upp.

– Det är utan tvekan två mycket intressanta projekt som Huddinge har presenterat, men jag redovisar inget förrän den 8 februari, säger hon.

Får Huddinge bud kan ett avtal vara klart vid årsskiftet. Går allt därefter enligt plan beräknas byggstart till 2019 och cirka fyra år därefter ska premiärturen av Spårväg syd gå.

Men blir det, trots positiva signaler, ett nej från Sverigeförhandlingen behöver det inte betyda slutet på Spårväg syd och tunnelbana till Kungen kurva.

– Då blir det fortsatt dialog med landstinget, eftersom det är prioriterat. Om det sedan finns pengar beror lite på vilka andra projekt som staten avlastar landstinget med, säger Danielsson.

Förutom Spårväg syd och tunnelbana till Kungens kurva har Huddinge kommun även lämnat in en intresseanmälan om stopp i Flemingsberg för höghastighetståg.

ANNONS

De tre infrastrukturprojekten ska, enligt Huddinges förslag till Sverigeförhandlingen, möjliggöra för byggandet av sammanlagt 20 000 nya bostäder i Huddinge, bland annat en ny stadsdel med 6 500 bostäder i Loviseberg i Glömsta. Projekten ska dessutom ge förutsättningar för fler arbetsplatser och företagande.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.