ANNONS

Gun, 79, blev utan hemtjänst

Under två dygn missade Österåkers hemtjänst att ge mat och medicin till dementa Gun Kedemar, 79 år. I stället fick hon leva på frukt som låg framme.

”Oacceptabelt”, säger kommunen som anmält händelsen och startat en utredning.
ANNONS

– Det är bara ett under att hon inte hamnade i koma, säger dottern Lil­ian till Lokaltidningen Mitt i.

Det var hennes syster Nina som upptäckte vad som hänt när hon besökte mamma Gun efter jobbet för två veckor sedan.

Då, söndagen 17 augusti, stod ytterdörren olåst, men några spår av att hemtjänsten varit där syntes inte.

– Medicinen var kvar både för fredagskvällen, lördagen och söndagen och i kontaktboken fanns inga anteckningar. Man såg på köket också att ingen varit där och lagat mat, säger Nina.

– Då blev jag lite fundersam.

Totalt var det elva tabletter – hjärt- och blodtrycksmedicin – som låg kvar i Apodos-remsan, som Gun aldrig fått. Däremot hade hon fått sina morgondoser av insulin mot sin diabetes, men de delas inte ut av hemtjänsten utan av en sköterska.

– Men tar man insulin måste man äta och dricka också, annars kan man hamna i koma, säger Nina, som själv arbetar inom äldreomsorgen.

Bara ett fat i vardagsrummet skvallrade om vad Gun livnärt sig på hela helgen: vindruvor och äpplen. På kommunen ser man allvarligt på det inträffade och har Lex Sarah-anmält händelsen.

Man har även startat en utredning. Det som hittills kommit fram är att det var en sommarvikarie som skulle besöka Gun. Men enligt vikarien tackade Gun själv nej till besök.

ANNONS

Däremot framgår inte om hon tackat nej till alla åtta besöken och vikarien har heller inte registrerat att hon verkligen besökt Gun i hemtjänstens tidsredovisningssystem.

Själv minns Gun ingenting.

– Det här får ju inte hända! Det är totalt oacceptabelt, säger Tove Eriksson, verksamhetschef för äldreomsorgen i Österåker.

– Man ska vara trygg med att man får det man behöver. Något har gått snett.

Enligt henne är det inte ovanligt att äldre tackar nej till besök.

Men det ska alltid rapporteras. Inte heller det skedde i det här fallet.

– Det är ingen ursäkt, men en förklaring: sommaren är en utmaning för hemtjänsten. Vi har redan i dag svårigheter att bemanna, särskilt sommartid, säger Tove Eriksson.

Döttrarna Nina och Lilian är bedrövade och besvikna. Enligt dem är det inte första gången som hemtjänsten brustit.

– Vi har varit så snälla i så många år och haft en massa möten med kommunen, men det blir inte bättre. Nu är vi trötta på det. Det här gäller inte bara mamma, utan alla äldre i Åkersberga. Och själva ska vi ju bli gamla en dag.

– Mamma betalar ju för det här, säger de.

Åtta tillfällen under helgen 15-17 augusti missade Österåkers hemtjänst att ge mat och medicin till 79-åriga Gun. Döttrarna Lilian och Nina är både bestörta och besvikna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.