Gunilla kraschade svårt i pulkabacken i Runby

Gunilla Melkersson körde in i stocken och skadade ena benet. ”Teknikbacken är livsfarlig och borde åtgärdas”, säger hon.
Gunilla Melkersson körde in i stocken och skadade ena benet. ”Teknikbacken är livsfarlig och borde åtgärdas”, säger hon.
Gunilla Melkersson skadade sig allvarligt när hon åkte in i en stock i den långa pulkabacken i Runby.

Nu ska kommunen se över säkerheten i backen.

Gunilla Melkersson var ute med sina hundar när hon fick syn på ett plastskynke som låg i Teknikbacken, som backen populärt kallas.

Hon fick spontan lust att åka nerför backen på skynket.

Gunilla Melkersson berättar att det gick väldigt fort och att hon försökte styra rakt fram.

– Men det gick inte. Jag hamnade som i en fåra i backens lutning och tappade kontrollen över färden och åkte rakt mot skogen. Där, vid skogskanten, såg jag stocken rusa emot mig men kunde inte svänga utan kraschade mot den, berättar Gunilla Melkersson.

Hon skadade sig allvarligt och bröt smalbenet och skadade foten. Hon lyckades nätt och jämnt krypa uppför den långa backen till krönet där en förbipasserande hjälpte henne att larma ambulans.

Skadan har ännu inte läkt trots att olyckan inträffade för nästan ett år sedan.

– Jag blir nog aldrig helt bra i det här benet, jag som alltid har älskat motion och friluftsliv, säger Gunilla Melkersson som haltar när hon går.

Nu vill hon varna andra, inte minst föräldrar till barn som kan lockas av en så lång och spännande backe.

– Det går bra att åka där om det är mjuksnö för då går det inte så snabbt och risken är inte lika stor att man åker in i skogen. Men är det isigt kan man lätt skada sig, som jag gjorde, säger Gunilla Melkersson.

Men hon menar att Upplands Väsby kommun borde åtgärda Teknikbacken, som varit skidbacke med liftar tidigare.

– Kommunen borde jämna till backen så att man kan åka rakt ner. Som det är i dag tvingas man svänga för att inte hamna bland träden i skogen, säger Gunilla Melkersson.

Upplands Väsby kommun hyr marken av markägaren Carl de Geer. Arrendet löper på och tanken är nu att se över backen, bland annat med hjälp av närmiljöteamet, som utför underhåll åt kommunen.

Fakta

Förening kan sköta backen

I pulkabacken vid Vattentornet i Apoteksskogen kan man till och med åka slalom, även om liften plockades bort för ungefär 30 år sedan.

Pulkabacken, som brukar användas som skidbacke, kan komma att skötas av en förening under tiden som kommunen fortsätter hyra av markägaren.

Källa: Upplands Väsby kommun