Gunnel, 83, växte upp i Sjövillan i Rotsunda

Gunnel Nordholm växte upp i Sjövillan i Rotsunda och bor idag i Viby.
Gunnel Nordholm växte upp i Sjövillan i Rotsunda och bor idag i Viby.
Gunnel Nordholm (född Asplund) vid Wesströms verktygsfabrik i Rotsunda 1937.
Gunnel Nordholm (född Asplund) vid Wesströms verktygsfabrik i Rotsunda 1937.
Gunnel Nordholm (född Asplund) vid Wesströms verktygsfabrik i Rotsunda 1937.
Gunnel Nordholm (född Asplund) vid Wesströms verktygsfabrik i Rotsunda 1937.
Gunnel Nordholm växte upp i Sjövillan och bor idag i Viby.
Gunnel Nordholm växte upp i Sjövillan och bor idag i Viby.
Sjövillan i Rotsunda kan bli bostäder – igen.
Gunnel Nordholm, 83, föddes i huset 1935 och minns brandövningarna i källaren, skridskoturerna på Norrviken och historien om Gubben Ekman som välte ut skittunnan hemma hos direktören.

I mitten av mars vann detaljplanen för fastigheten Ruletten i Rotsunda laga kraft.

Förutom nybyggnad av ett 50-tal lägenheter på Rotebergsvägen innebär beslutet att Sjövillan vid Norrvikens strand, som idag fungerar som hotell- och konferensanläggning, delvis kan återfå sin ursprunliga funktion som privatbostad.

En utmärkt idé, tycker Viby-bon Gunnel Nordholm.

Och hon vet vad hon pratar om – hon föddes i huset 1935 och bodde där tills hon och hennes man och deras två första barn fick en lägenhet i Edsberg 1955.

– Det var långt till skolan i Gillbo, men annars var det ett bra ställe att växa upp på. Vi var jämt nere vid sjön, och pappa hade en motorbåt så vi åkte över till Törnskogen och plockade bär och svamp. Och vi kunde snöra på oss skridskorna hemma på trappen när vi skulle ut på Norrviken och åka, berättar Gunnel.

Hennes pappa Erik Asplund var maskinist på Wesströms verktygsfabrik, och Sjövillan var familjens tjänstebostad. Men den fyllde fler funktioner än så. I källaren låg fabrikens egen brandstation och den gemensamma tvättstugan för ett större område med tjänstebostäder. Det var också dit Gunnel och familjen fick gå för att tvätta sig.

– Vi gick ner och badade en gång i veckan, det var varmt och skönt där med pannrummet alldeles bredvid, berättar hon.


Sjövillan vid Wesströms verktyg inrymde både tjänstebostad och brandstation. Bild från Sollentuna kommuns arkiv


Ett stenkast från Sjövillan ligger en ett annat hus som präglat Gunnels uppväxt: direktörsvillan i Rotsunda. För trots att det skiljde i rang mellan fabrikören och hans anställda var Gunnel och hennes pappa Erik alltid välkomna.

– Jag umgicks mycket med yngsta dottern Christina. Det var hur fint som helst där, men det var inget märkvärdigt – de var hyggligt folk.

En annan episod från fabrikstiden som Gunnel minns är den om skittunnan.

På den tiden var det torrdass som gällde på fabriksområdet, och den som hade till uppgift att tömma dem var Gubben Ekman. En dag gick något fel, berättar Gunnel, och Ekman tappade på något sätt ut hela tunnan – och dess innehåll – i trappan hemma hos fabrikens dåvarande direktör i Gillbo.

Att skvallervärdet var högt kan man förstå.

– Den gick runt på byn den historien, säger Gunnel och skrattar.

Fakta

Wesströms verktyg

Wesströms verktygsfabrik startade sin verksamhet i Nora utanför Örebro 1898. Efter en kort sejour i Norrtälje etablerade sig företaget i Rotebro 1902, på platsen där det tidigare legat en krutfabrik som exploderat.

Verktygsfabriken höll uppe produktionen i 80 år, varav 76 under ledning av grundaren Alfred Wesström och senare hans son Ragnar och sonson Olle.

1974 fick Wesströms en ny ägare och flyttade till Upplands Väsby. Fyra år senare gick företaget i konkurs.

Sjövillan, som ligger på det tidigare fabriksområdet, har ett stort kulturhistoriskt värde. I Kulturmiljöplanen från 1993 gjordes följande värdering: ”Bevarad bebyggelse från den, vid sidan om jästfabriken, viktigaste industrin i Sollentuna med stora samhällshistoriska värden”

Källa: Sollentuna kommun