Gustaf från Kista kan vinna P4 Nästa men drömmer om Wembley

Gustaf Anderson. Frontman i gruppen Gustafs Dagar. Finalist i P4 nästa. Från Kista. Bild tagen 10 juni 2019
Gustaf Anderson sjunger och skriver texterna i bandet Gustafs Dagar.
Gustaf Anderson är Kistakillen som är frontmannen i bandet Gustafs Dagar. Han och hans band har chansen att vinna P4 Stockholms musiktävling P4 Nästa.
I dag släptes ockås bandets nya EP och de ser fram emot en sommar fylld med livespelningar.

Gustaf Anderson jobbar till vardags med kommunikation. Men sedan en tid tillbaka har han tagit en dag ledig i veckan för att fokusera på sin stora passion – musik.

Han är en av frontpersonerna i bandet Gustafs Dagar. Ett band med tio medlemmar som spelar röjig indiepop och lägger sin själ i vare livespelning.

– Vi är först och främst ett liveband. Vi vill att det ska vara roligt att gå på våra spelningar. Det ska vara röjigt. Men med det sagt ska texterna ändå ha ett innehåll, säger Gustaf Anderson.

Det gick så otroligt olika för oss i Kista

Gustaf Anderson

Och bandets texter, de skrivs av just Gustaf. Han är uppvuxen i Kista och han säger att det formar hans musik.

— Jag tror att man får olika perspektiv på Stockholm och livet beroende på vilken stadsdel man bor i. Jag hade turen att få växa upp i Kista. Där blandades alla möjliga typer av människor och vi fick samsas om samma skolor, centrum, galleria och bibliotek, säger Gustaf.

Han säger att berättelser från han gamla vänner i Kista finns att hitta i bandets texter.

– Det gick så otroligt olika för oss i Kista. Någon engagerade sig politiskt på vänsterkanten, någon på högerkanten. Några blev kvar, någon tog livet av sig. Jag själv gjorde lumpen och tog ett jobb i stan, säger han.

Glömde att han var med i tävlingen

Det händer mycket för Gustaf och hans band just nu. I dag släppte de en EP med ny musik och på fredag ska de framträda i radiohuset. De är nämligen finalister i Sveriges radios tävling P4 Nästa.

– Vi skickade in en låt till dem i vintras. Lite på chans och förlust. Vi glömde bort det och en dag ringde det när jag satt på jobbet. Jag arbetar med kommunikation och blev lite defensivt inställd när två journalister ringde från radion, säger han.

 Men de ville inte ställa hans chefer till svars som han först kanske trodde.

– Då berättade de att vi var en av finalisterna i tävlingen. Det var så himla roligt. Att någon annan än de närmast sörjande har satt en kvalitetsstämpel på det vi gör är väldigt roligt. Jag skulle nog säga att vi ser det här so en vinst oavsett hur det går, säger han.

Gustaf Anderson. Frontman i gruppen Gustafs Dagar. Finalist i P4 nästa.

Bandet har sedan tidigare ett album ute. Men Gustaf ser den nya EP:n som en debut för bandet. Foto: Linus Lindgren

Stora drömmar

Han säger att höra sig själv på radio är en pojkdröm som går i uppfyllelse – men drömmarna slutar inte där.

– Jag vill åka ut med bandet och turnera runt om i Sverige. Sen hade det ju inte suttit fel att spela inför ett fullsatt Wembley.

Låten som Gustafs Dagar tävlar med i P4 Nästa heter Skokartong och är en känga till bostadsmarknaden i Stockholm.

Singeln kommer från deras nya EP som släpptes den 11 juni. EP:n är producerad av Joel Engström och finns att hitta här.