Gustafsson friad för SRV-bråket

Kommunalägda renhållningsbolaget SRV:s förra ordförande Sven Gustafsson (M), frias i tingsrätten.

– Jag har varit uthängd i medier i ett års tid trots att jag vet att jag agerat riktigt, säger han.

Styrelsen i SRV bestod i februari 2014, precis som nu, av fyra M-ledamöter och fyra S-ledamöter. Dåvarande vd:n Robert Falck var öppen med att han var socialdemokrat och under 2013 blev sprickan mellan honom och Sven Gustafsson allt större.

På ett extrainsatt styrelsemöte 17 februari sparkades Falck med Gustafssons ordföranderöst som avgörande.

S-ledamöterna, med Botkyrkas Birgitta Mörk och Haninges gamla kommunstyrelseordförande Staffan Holmberg i spetsen, har kritiserat avgången som kostade skattebetalarna 3,6 miljoner kronor. De fick aldrig tillräckligt beslutsunderlag, menade de, och polisanmälde Sven Gustafsson efter mötet för brott mot aktiebolagslagen.

Åtal väcktes mot Sven Gustafsson – men nu har han friats.

I domen framgår att Gustafsson, efter styrelsemötet den 5 februari 2014, informerade alla ledamöter om att han saknade förtroende för Falck, men S-ledamöterna valde att lämna det informella möte som tagit vid.

Enligt tingsrätten valde de därmed att inte aktivt ta del av orsakerna till Gustafssons.

– Mörks och Holmbergs sätt att hänga ut mig och driva detta har riskerat att skada SRV. Båda två kommer dessutom ha styrande positioner i SRV-styrelsen framöver, säger Sven Gustafsson, som själv avgår från styrelsen vid nästa bolagsstämma.

Birgitta Mörk säger till Lokaltidningen Mitt i att hon, via hörsägen, förstod att Falck hängde löst och att Gustafsson kunde göra sig skyldig för brott mot aktiebolagslagen om S inte fått veta orsakerna.

– Jag anser att en ordförande inte bara kan sparka en vd på grund av minskat förtroende utan att berätta orsakerna. Vi hade rätt att få underlag utan att bli kallade till hemliga möten. Jag tycker det är tråkigt att Gustafsson frias, säger hon.

Det var i slutet av förra veckan oklart om åklagaren skulle överklaga domen.