ANNONS

Gustav, 11, reagerade mot prinsens bröllop

Pengarna som användes till prinsbröllopet borde ha gått till fattiga barn.

Det skrev 11-åriga Mörtnäsbon Gustav Folke till statsminister Stefan Löfven – som svarade.
ANNONS

Medan Stockholm fylldes av glädjeyra inför prinsbröllopet i somras satt 11-åriga Gustav Folke hemma i Mörtnäs i Värmdö och tittade på tv-nyheterna.

Samtidigt som det diskuterades brudklänningar visades också nyhetsinslag om fattigdom och naturkatastrofer.

– Då tänkte jag att det var lite orättvist att lägga så mycket pengar på ett bröllop när andra har det så dåligt. Pengarna borde ha gått till välgörenhet, säger Gustav Folke.

Efter att ha funderat kom han på att han skulle skriva ett brev till statsministern med förslaget och samtidigt fråga varför så många slott står tomma.

– I Sverige är det ju väldigt viktigt att alla ska vara lika mycket värda, men när kungen har typ tio olika hus som är större än fyra medelstora hus så är det ju inte riktigt rätt, eller hur? Där kan ju invandrarna och de som köat till bostad länge få bo, säger Gustav Folke.

Han googlade sig fram till hur han skulle göra, skickade iväg ett mejl och efter två månader fick han svar från statsminister Stefan Löfven.

– Han måste också haft sommarlov för det tog lite tid, men jag är glad att han svarade, säger Gustav Folke.

Stefan Löfven tackade för brevet och förklarade att kungafamiljen själva stod för en stor del av bröllopet, och därför fick bestämma vad det skulle kosta. Han sa också att Sveriges statsskick finns med i grund­lagen. Svaret var inte riktigt vad Gustav Folke hade hoppats på.

– Han hade svårt att förklara så att jag förstod, men mamma hjälpte mig. Det här med att det är lag är ju svårt att ändra på, det förstår jag, men jag tycker ändå att det känns orättvist att det finns så många fattiga barn, säger Gustav Folke.

ANNONS

I brevet fanns också svaret att många av slotten i Sverige används till museer och därmed även är till för allmänheten. Men där hoppas Gustav Folke på en förändring.

– Det är fint med museer och det ger turister, men jag tycker nog ändå att de tomma rummen kan fyllas med flyktingar och bättre grejer, säger han.