Gustav V hedras med ett torg i Kungens kurva

Kollage kungens kurva
Christian Ottosson (C) tycker det är viktigt att återknyta till historien.
Gustav V berömda bilkrasch gav namn åt Sveriges mest kända kurva, Kungens kurva. Under tisdagen blev det klart att Gustav V ska hedras med ett torg i området.

Kungens kurva är i dag ett av Skandinaviens största shoppingcenter. Men inte alla vet att det har fått sitt namn efter att en viss chaufför vid namn Gösta Ledin körde ner i diket där 28 september 1946.

Det blev en riksnyhet, men inte för Gösta Ledins skull, utan på grund av dem han skjutsade – nuvarande kungens farfars far, Gustav V, och hans jaktlag bestående av både friherrar och grevar.

Dagen efter, 29 september, hade Dagens Nyheter en artikel med följande rubrik på förstasidan ”Kungabil i diket i Segeltorp”.

Folk hittade snabbt till olycksplatsen den 28 september 1946. Foto: Wikimedia Commons.

Det dröjde inte länge innan olyckan hade givit namn åt platsen och i dag är Kungens kurva det vedertagna namnet. Huddinge kommun vill ta tillvara på den historia som finns i det här hörnet av kommunen. I tisdags bestämdes det att ett torg ska namnges efter Gustav V.

– Huddinge kommun vill vara framtidens kommun men vi vill också återknyta till historien. Torget som ska ligga utanför den planerade stationen för spårväg syd ska namnges efter Gustav V. Det blir ungefär utanför nuvarande Kungens kurva shoppingcenter. Det är bra för områdets identitet, säger Christian Ottosson (C), ordförande för Natur-och byggnadsnämnden.