Gustav ska odla en jättepumpa

Gustav Hagberg med specialimporterat frö.
Gustav Hagberg med specialimporterat frö.
Importerade från USA.
Importerade från USA.
Här ska det ske.
Här ska det ske.
Gustav år 2013. Då var han glad över en pumpa som vägde 63 kilo.
Gustav år 2013. Då var han glad över en pumpa som vägde 63 kilo.
Någon som vill utmana?

Med specialgödsel och frön från USA tänker Gustav Hagberg ta hem Sverigerekordet i pumpaodling.

I helgen startade han jakten på jättepumpan hemma i trädgården i söderort.

– Den ska bli tre till fyra meter i omkrets, säger han.

Det är dags för andra ronden i Gustav Hagbergs pumpatävling. 2013 rapporterade Mitt i om Älvsjöbon som slagit vad med en vän om vem som kunde odla den största pumpan. För Gustav slutade vadet med vinst och en pumpa som mätte över två meter i omkrets och vägde 63 kilo. Nu tänker han ta odlingen vidare och slå Sverigerekord i pumpaodling.

– Jag vet att det låter knäppt, men har du rätt förutsättningar kan du få fram en pumpa på flera hundra kilo. Jag har de förutsättningarna och tänker slå Sverigerekordet, säger han.

Pumpan som han måste bräcka odlades i en inofficiell rekordtävling på Öland och vägde in på 497 kilo.

– Det är målet. Men väger den över 100 kilo är jag jättenöjd. Allt under det är ett misslyckande.

För att komma hela vägen dit har Gustav, enligt honom själv, nördat ner sig ordentligt i pumpors genetik och olika gödslingstekniker. Fröna har han importerat från en 750-kilospumpa i USA och de blivande pumporna ska få specialgödsel med extra hög kvävehalt.

– Fröna från sådana stora pumpor blir värdefulla vid säsongens slut. Köper du frön från en vanlig mataffär så ska du ha tur för att få fram en bra pumpa, men köper du frön från en rekordpumpa så är förutsättningarna större, säger Gustav Hagberg.

I helgen sådde han åtta frön i små plastbägare inomhus. Där ska de stå i tio dagar innan de planteras ut på rad i trädgården. En efter en kommer han sedan plocka bort de plantor som inte ser starka ut, tills det bara finns en kvar.

– Den kommer att behöva runt 40 kvadratmeter av vår trädgård. Så mycket kan bladen bre ut sig. De ser ut ungefär som stora rabarberblad och ju fler blad som växer desto mer sol drar den åt sig.

Det viktigaste av allt är pollineringen.

– Man tar en han- och honblomma från samma pumpaplanta och ser till att pollen kommer in i honblomman. Sedan är det viktigt att stänga till så att inga humlor kan komma och förstöra med pollen från grannträdgården, säger Gustav Hagberg.

Sedan handlar det bara om sol och väldigt mycket vatten.

– Pumpor behöver oerhört lite hantering men enorma mängder vatten. I mitten av sommaren måste de vattnas varje dag och då börjar det bli jobbigt. Då kan den dricka 25 liter vatten per dygn.

Det är Gustavs kompis, som förlorade vadslagningen 2013, som vill ha revansch.

– Men han är inte nära mitt engagemang så jag tävlar egentligen mot mig själv. Eller så kan det bli en tävling mot Mitt i:s läsare. Någon kanske har en pumpa på gång som är ännu större. Det vore väldigt roligt, säger han.

Tips från Gustav:

– Hitta bra frön. Det finns försorter som är enkla att odla och som alltid blir till pumpor över 10 kilo.

– Du måste odla pumporna utomhus och behöver då ett utrymme på ungefär 10 kvadratmeter.

– Pumpor kräver mycket energi så skaffa bra gödsel, till exempel höns- eller kogödsel.

– Pumpor behöver mycket vatten, särskilt de sista månaderna. Så se till att hålla dem fuktiga.