ANNONS

Gustavsberg hoppas på många sökande

Gustavsbergs gymnasium väntar spänt på siffrorna för att kunna planera hösten.
Gustavsbergs gymnasium väntar spänt på siffrorna för att kunna planera hösten.
På torsdag är sista dagen för gymnasievalet. Inte bara eleverna är förväntansfulla och oroliga. Emil Johansson, biträdande rektor på Gustavsbergs gymnasium, väntar spänt på siffrorna för att kunna planera hösten.
– Många tittar på flera olika skolor så man vet ju aldrig. Jag är inte nervös – ännu, säger han.
ANNONS

Landets över 100 000 nior kommer natten mellan torsdag och fredag göra sina preliminära gymnasieval för 2018. Många gymnasieskolor väntar nu spänt på siffrorna för att säkert veta om alla program är tryggade och personal kan vara kvar.

I Värmdö kommun är det i år 644 elever som ska välja gymnasium, att jämföra med förra årets 573. Alla Värmdöelever väljer inte att plugga i kommunen, men än så länge har skolledningen på Gustavsbergs gymnasium is i magen. I dag går här cirka 350 elever. 

– Vi är nöjda med besöksantalet under våra öppna hus, men många tittar på flera olika skolor så man vet ju aldrig. Sen är det många som ändrar sina val vid den slutgiltiga antagningen i maj, och faktiskt hela vägen fram till skolstart, så det är väldigt svårt att dra några slutsatser efter det här preliminära valet i februari, säger biträdande rektor Emil Johansson, som inte är nervös än i alla fall.

Emil Johansson säger också att gruppen språkintroduktionselever, alltså de som inte varit så länge i Sverige, kommer öka i år. Många anlände till Sverige hösten 2015  och de är nu färdiga med sin grundutbildning och skall därför söka vidare till nationella program. Men den gruppen söker ofta inte förrän i maj.

– Det är lättare att kommunicera kring skolans utbud nu, det var kanske för spretigt tidigare, säger han.

– De här sista månaderna är en så stor del av deras utbildning så de brukar inte söka in förrän i maj,  säger Emil Johansson.

Tydligare kommunikation utåt

Under 2016 beslutade Gustavsbergs Gymnasium att lägga ner två av sina program, Handels- och ekonomiprogrammet, på grund av dålig ekonomi. Emil Johansson menar att skolan de två senaste åren gått runt, vilket ju var meningen med nedläggningen. Dessutom har man blivit en tydligare skola.

– Det är lättare att kommunicera kring skolans utbud nu, det var kanske för spretigt tidigare, säger han.

Hur årets gymnasieval kommer påverka skolan är alltså oklart i dagsläget. Men oavsett hur det går finns inga planer på att lägga ner fler program.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.