Värmdö kommun måste investera i en ny lösning för att förse Gustavsbergsbadet med värme.

Förra vintern föll plötsligt temperaturen inne på Gustavsbergsbadet, ibland så mycket att man var tvungen att stänga av bassänger och ställa in simskola och babysim. 

När det var som kallast låg temperaturen på tio till tolv grader kallare än normalt, och samma sak i duscharna. Det blev även kallare i inomhusluften. 

Marie Fjelkman, vd för Gustavsbergsbadet, simprofilen Therese Alshammar, som håller kurser på badet, och Teresa Cornelius, operativ chef på Gustavsbergsbadet.

Marie Fjelkman, vd för Gustavsbergsbadet, simprofilen Therese Alshammar, som håller kurser på badet, och Teresa Cornelius, operativ chef på Gustavsbergsbadet.

Gustavsbergsbadet

Berg- eller fjärrvärme

Problemen kom och gick mellan november och januari. Då sattes ett extra värmeaggregat in som startade när det ordinarie systemet inte räckte till. 

Badet värms upp med överskottsvärme från ishallen intill och med egna värmepumpar, men det räcker inte längre. Så för att lösa det långsiktigt behöver man installera ett nytt värmesystem, något som bedöms kosta runt 3,5 miljoner kronor. 

Borra bergvärme eller koppla på sig på kommunens fjärrvärmesystem är två av alternativen som utretts under året.

– Det behövs ny energiförsörjning till badet, men vilken typ av lösning vi väljer är inte helt klart, säger Marie Fjelkman, vd för Gustavsbergsbadet. 

Besked från kommunledningen väntas innan årsskiftet. Det nya systemet kommer inte hinna bli klart den här vintern, därför behöver man använda det tillfälliga aggregatet även den här vintern. 

Gustavsbergsbadet.

Gustavsbergsbadet.

Eva Tonström

Önskas: Fler besök av barn och äldre

Badet kämpar för att få ekonomin i balans och är beroende av ett årligt koncernbidrag från KIVAB (Kommunhuset i Värmdö AB) för att klara sig. Så även nästa år, då badet bedöms gå med fem miljoner kronor i förlust. 

Men det finns sätt att minska underskottet, menar Marie Fjelkman. Till exempel genom att kommunens egna verksamheter som skola, förskola, omsorg och äldre utnyttjar badet mer.

– Framförallt dagtid på vardagar, då har vi kapacitet att ta emot många fler besökare. Det skulle bidra till att stärka folkhälsan i kommunen och samtidigt generera mer intäkter till oss. 

Hon föreslår också ett nytt hälsobidrag som skulle kunna införas när badet ordnar aktiviteter för seniorer. 

Ett första steg är taget i budget 2025, då 200 000 kronor är avsatt till hälsobidrag för äldre och 800 000 kronor för skolsim.

Fel på värmen – för kallt i bassänger och duschar

Upp emot tolv grader kallare än vanligt i bassängerna och likadant i duscharna. Så är läget på Gustavsbergsbadet just nu och än så länge har man inte hittat felet.

Gustavsbergsbadet har fel på värmen vilket gör att det är för kallt vatten i både duschar och bassänger just nu. 

Det här har lett till att temperaturen i bassängerna ligger på 20-25 grader, mot 28-37 normalt. I duscharna är vattnet cirka tio grader kallare än vanligt.

– Det går åt väldigt mycket energi till att hålla i gång en simhall och just nu använder vi all energi vi har och ändå är det för kallt. Det är märkligt, och väldigt frustrerande, framför allt för våra besökare, men även för oss i personalen, säger Marie Fjelkman, vd för Gustavsbergsbadet. 

Marie Fjelkman, vd för Gustavsbergsbadet.

Marie Fjelkman, vd för Gustavsbergsbadet.

Eva Tonström

Det som händer är att när det är kallt ute tappar badet värme, enligt Marie Fjelkman. Problemen startade i november och har pågått till och från sedan dess. Det här gör att även lufttemperaturen i simhallen är lägre än normalt. 

Extern tekniker inkallad

Ett intensivt arbete görs med att felsöka i deras värmesystem men hittills har inget fel hittats. Badet får runt åtta procent av sin energi från överskottsvärme från ishallen, som ligger intill, resten kommer från värmepumpar i huset. 

Periodvis har simhallen ändå varit full med jullovslediga barn och deras föräldrar, enligt Marie Fjelkman.

– Just nu sitter många i baddräkt och fikar i alla fall, alla har inte lindat in sig i sina handdukar på grund av att de fryser. Men det händer att föräldrar vänder i dörren för att komma tillbaka en annan dag när de hör om värmeproblemen, och det är ledsamt, men jag förstår dem, sade hon till Mitt i Värmdö förra veckan.

Just nu är det cirka fem grader kallare än normalt i Gustavsbergsbadets bassänger.

Just nu är det cirka fem grader kallare än normalt i Gustavsbergsbadets bassänger.

Pekka Pääkkö

Förra veckan ringdes en tekniker in för att hjälpa till med felsökningen.

– Vi vet inte hur långt tid det här kommer att ta att få ordning på, men vi gör allt för att lösa det.

Värmeproblemen har gjort att man tvingats stänga av strömkanalen tills vidare, eftersom den drar mycket energi. Den här veckan stängdes även undervisningsbassängen av.

Gustavsbergsbadet

Vad: Sim- och träningshall som ägs av Värmdö kommun. Byggdes 2008. Där finns en 25-metersbassäng, äventyrsbad med två rutschkanor, barnbassäng, undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten, relaxavdelning, gym, gruppträning och spinning.

Var: Ösby badväg 3, Gustavsberg.

När: Info om priser och öppettider på varmdo.se/gustavsbergsbadet. Barn från 12 år får gå dit utan en vuxen.

Badet lägger ut information om temperaturerna i bassängerna på sin hemsida, Facebook och på skyltar i entrén.

Källa: Gustavsbergsbadet

Just nu är det cirka tio grader kallare än normalt i Gustavsbergsbadets bassänger.

Just nu är det cirka tio grader kallare än normalt i Gustavsbergsbadets bassänger.

Eva Tonström

Fel på värmen i simhallen – för kallt i bassänger och duschar

Gustavsbergsbadet: "Otroligt frustrerande"

Efter kyla i simhallen – så hålls badet varmt igen

Problemet med för kalla bassänger på Gustavsbergsbadet har lösts tillfälligt. En extra värmepump har installerats som ska hålla badet varmt vintern ut.

Den senaste tidens problem med för kallt vatten i bassänger och duschar, och för låga inomhustemperaturer, på Gustavsbergsbadet, kan ha fått en lösning. I måndags, 15 januari, installerades en extra värmepump som ska stötta den ordinarie värmepannan vid behov. 

– Vi hoppas och tror att det här ska fungera. Det är en tillfällig lösning så att vi klarar den här vintern, sedan ska vi titta på en mer långsiktig lösning framåt, säger Marie Fjelkman, vd för Gustavbergsbadet. 

Den nya pumpen går i gång när det är väldigt kallt utomhus och det ordinarie värmesystemet inte räcker till. 

Mitt i Värmdö har berättat tidigare att vattnet har varit över tio grader kallare än normalt i badhuset och att problemen har uppstått när det har varit väldigt kallt utomhus. Trots en mängd felsökningar har man inte hittat något som fel. 

Gustavsbergsbadet ger grönt ljus att bada igen.

Gustavsbergsbadet ger grönt ljus att bada igen.

Jenny Frejing

En förklaring, enligt Marie Fjelkman, tros vara att simhallens värmesystem inte har samma kraft som tidigare på grund av att badet är över 15 år gammalt. Samtidigt får simhallen mindre överskottsvärme från ishallen än de tidigare fått. Detta tillsammans gör att det inte finns tillräckligt med energi för att hålla igång badet vid kraftig kyla.

– Vi är så glada att badet håller värmen nu och att vår tillfälliga extra elförsörjning fungerar som beräknat. I början av veckan var alla temperaturer återställda och badet var återigen välbesökt.

Badet har haft betydligt färre besökare än normalt sedan slutet av november, då värmeproblemen startade. Några exakta siffror på tappet har Marie Fjelkman inte i nuläget.

– Självklart har det varit ett stort besökstapp för oss. Vi har informerat i alla våra kanaler om problemet och besökare i entrén för att vara extra tydliga med vilken temperatur vi haft i bassängerna.

Gustavsbergsbadet ska nu titta på olika typer av energikällor, exempelvis fjärrvärme, solpaneler och bergvärme, för att hitta något som kan fungera på längre sikt, enligt Marie Fjelkman.

Badet ägs av kommunen

Sim- och träningshall som ägs av Värmdö kommun. Byggdes 2008. Där finns en 25-metersbassäng, äventyrsbad med två rutschkanor, barnbassäng, undervisningsbassäng med höj- och sänkbar botten, relaxavdelning, gym, gruppträning och spinning.

Badet lägger ut information om temperaturerna i bassängerna på sin hemsida, Facebook och på skyltar i entrén.

Källa: Gustavsbergsbadet

Gustavsbergsbadet.

Gustavsbergsbadet.

Eva Tonström

Efter kyla i simhallen – så hålls badet varmt igen

Extra panna. "Vi är så glada att badet håller värmen"