Här är Gustavsgårdens starka kämpar

Berit Grundström har jobbat för att verksamheten på Gustavsgården inte ska privatiseras.
Berit Grundström har jobbat för att verksamheten på Gustavsgården inte ska privatiseras.
De har kämpat för parboende, frontat nyhetsinslag och demonstrerat mot planerna på att privatisera Gustavsgården - och vunnit. Möt Berit Grundström, Bibbi Hallqvist och Hasse Björn, en del av det starka äldregänget på Gustavsgården.

Hans Björn, 85, parkerar rullatorn utanför den gråa baracken och hälsar välkommen in till sig.
– Här har vi min container, säger han skämtsamt.
I hallen direkt till vänster står ett litet kylskåp på golvet. Bakom det en fåtölj och en 90-säng. Mer än så får inte plats i den 12 kvadratmeter stora baracken.
Men Hans, eller Hasse som han kallas, är van vid små utrymmen.
– Jag har kört bilfärja och då sov jag i en liten hytt. Det här är nästan samma sak, säger han.

Hans Björn är inte nöjd med sitt tillfälliga boende.

I flera månader har Hasse Björn och nio övriga på Gustavsgården bott i containrar uppställda på en gräsplätt utanför äldreboendet medan deras gamla lägenheter byggs om. 2015 kom beslut från Arbetsmiljöverket om att 41 lägenheter på äldreboendet måste renoveras, då bland annat toalettutrymmena var för små för att personalen skulle kunna jobba i dem.

Samtidigt meddelade Arbetsmiljöverket att Värmdö kommun har till juni 2017 på sig. Tanken var att de äldre skulle flyttas till det nya äldreboendet i Pilhamn på Ingarö, men det bygget är kraftigt försenat.

Nödlösningen under renoveringen av Gustavsgården blev att de äldre fick bo i containrar.

Containrar blev nödlösningen

Nödlösningen blev att ställa upp containrar utanför Gustavsgårdens huvudbyggnad.
Boendet orsakade stora protester bland de äldre, men även hos anhöriga och övriga Värmdöbor och helt plötsligt riktades allas blickar mot de gråa metallbarackerna.
– Det var lite jobbigt med all publicitet. Det sprang folk här som tog kort, vi fick knappt vara ifred. Samtidigt var det bra att det kom fram hur vi har det, säger Birgit ”Bibbi” Hallqvist, som bor i en av containrarna.

LÄS OCKSÅ: Personalen: ”Vi gör ett bra jobb”

Äldreboendet förblir kommunalt

En av dem som flera gånger ställt upp i medierna är Berit Grundström. Hon har blivit något av en talesperson i kampen om att de äldre ska ha det bra på Gustavsgården. Efter att Mitt i avslöjat alliansens planer på att privatisera verksamheten på äldreboendet arrangerade Berit Grundström, tillsammans med andra, en demonstration.

Berit Grundström gick längst fram i demonstrationståget i höstas.

I oktober gick 86-åringen längst fram i demonstrationståget med sin rullator.  I slutet av februari backade politikerna om att sälja ut verksamheten på boendet.
– Vi har vunnit den stora segern så det här med containrarna fungerar ändå, tycker jag.
Hennes mod att våga säga ifrån har kommit med åldern, säger hon.
– Förut var jag så rädd för att göra bort mig och för vad andra skulle tycka, men det är jag inte längre, inte alls, säger hon.

LÄS OCKSÅ: 100-tals i protest mot privatisering

”Saknar gemenskapen”

Birgit Hallqvist.

Bibbi Hallqvist är glad över att Berit Grundström har engagerat sig.
– Det tar ju på en sådant här. Men det beror ju på vilka som kämpar och Berit vet hur man kämpar, säger hon.
Hasse Björn nickar.
– Det är bra att vår situation uppmärksammas, säger han.

”Det tar ju på en sådant här”

Efter protesterna kring barackerna har politikerna bestämt att bygga ut containrarna. Men Hasse Björn är inte imponerad av lösningen.
– Visst har politikerna lyssnat på oss men att de ens har ordnat det på det här sättet från början är dåligt, säger han.
Han kommer inte att byta till en större container.
– Nej, det blir för jobbigt med en förändring till. Jag håller ut tills vi får flytta tillbaka till Gustavsgården, säger han.
Vad saknar du mest med din gamla lägenhet?
– Gemenskapen. Uppe på Gustavsgården hade man alla grannar, här bor man bara. Dessutom låter elementet om nätterna så att jag knappt får sova och på dagarna skakar hela containern när bussarna kör förbi. Och så hör man fåglarna kvittra till och med inomhus, så lyhört är det. Det här passar inte mig, inte alls, säger han.