Så råkade jag sabba Gyldene fredens köttbullar

Calle Godani och Gyldene Fredens berömda köttbullar.
Calle Godani och köttbullarna som de ska se ut.
Så här års minns vi på redaktionen Den Stora Köttbullefadäsen, min absolut värsta stund som matskribent.

Inför julen 2015 hade jag fått loss receptet på Gyldene Fredens berömda köttbullar – de som var ett villkor när Anders Zorn donerade Gyldene Freden-huset till Svenska Akademien. De måste alltid finnas på menyn.

Ett decimalfel

Receptet jag fick var anpassat för storkök. Det gav 1 000 köttbullar och var uttryckt i gram. När jag skulle omvandla det till ett mer hushållsvänligt recept för 50 köttbullar med mängder uttryckta i deciliter, så gick något snett. Istället för 0,75 deciliter ströbröd skrev jag att man skulle ta 7,5 deciliter ströbröd – till 1 kilo köttfärs.

På något märkligt vis lyckades det här ganska uppenbara decimalfelet undkomma tre par granskande ögon och gå i tryck.

Tisdagen därpå, när tidningen landat på hallmattorna, började det ringa. Rummet svajade till när jag insåg vad jag hade gjort. Receptet hade tryckts i över 900 000 exemplar och burits ut till snart sagt alla hushåll i hela Stockholm.

Ville överraska släkten

En läsare berättade att det brukade vara hans fru som lagade julmaten. Men efter att ha sett min artikel så ville han överraska släkten med Gyldene Fredens köttbullar. Han tyckte att det lät mycket med 7,5 deciliter ströbröd men körde på.

– De blev stenhårda. Vi försökte äta några men det gick inte.

Några av de stenhårda ströbrödsbullar som blev resultatet av mitt räknefel. Foto: Läsarbild

Jag fick pudla, om och om igen. Tidningen ersatte honom och ytterligare några läsare som hade löpt linan ut och lagat ströbrödsbullarna. De flesta som hörde av sig hade förstått att något var fel.

Kollegorna hade kul

Mina kollegor skrattade gott, men det dröjde innan jag själv kunde skratta åt det.

Här är receptet med de rätta mängderna.

Fakta

Gyldene Fredens köttbullar

Ingredienser för 50 köttbullar:

  • 1 kg blandfärs (50 procent fläskfärs och 50 procent nötfärs)
  • 5 msk ströbröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1,5 dl grädde
  • 1 gul lök
  • 4 tsk salt (eller efter smak)
  • 1 tsk svartpeppar (eller efter smak)

Såsen:

Gul lök, morot, vitlök, kalvfond, grädde, rödvin, svart vinbärssaft, lagerblad salt och peppar.

Gör så här:

  1. Hacka löken och stek gyllenbrun i smör. Kyl ner.
  2. Mixa grädd, mjölk, ströbröd, salt, peppar och brynt lök tills det är helt slätt.
  3. Blanda alla ingredienser tre minuter i degblandare. Alla ingredienser måste vara riktigt kalla innan. Se till att färsen aldrig blir varmare än 8°C. Börjar färsen bli för varm så lägg i en isbit.
  4. Rulla bullarna för hand, blöt händerna med kallt vatten emellanåt så fastnar inte smeten på fingrarna.
  5. Stek bullarna i olja, avsluta med smör och dra ner till tvåan och låt och puttra tills de är klara. Akta så att de inte blir torra. Bullarna ska ha en innertemperatur på 72 grader.
  6. Gör såsen genom att hacka och fräsa grönsakerna tills de får färg. Gyldene Fredens kökschef Christian Sjödin säger att man får anpassa mängden grönsaker efter kalvfonden. (Gyldene freden använder inte stekskyn från köttbullarna eftersom man gör såsen i förväg.)
  7. Slå på vinet och reducera tills det nästan inte är något kvar.
  8. Slå på grädde, kalvfond och svart vinbärssaft och lägg i lagerbladet. Låt koka ihop tills det tjocknar.
  9. Smaka av med salt, peppar och mer svart vinbärssaft om det behövs. Sila av såsen.
  10. Servera köttbullarna med sås, potatispuré, pressgurka och rårörda lingon.
Källa: Gyldene Freden