Min lokala hjälte

Gym övervakat i över tio års tid

Albybon Golnabi Rahimi har besökt Fittjabadet många gånger, men inte varit medveten om kamerorna. ”Om det händer något så är det bra”, tycker han. Men enligt personalen är det inga stora problem med varken stölder eller dopning.
Albybon Golnabi Rahimi har besökt Fittjabadet många gånger, men inte varit medveten om kamerorna. ”Om det händer något så är det bra”, tycker han. Men enligt personalen är det inga stora problem med varken stölder eller dopning.
Förra veckan stängdes kamerorna på Fittjabadet och Storvretens bad av.

Gäster och personal hade då blivit filmade i flera år utan tillstånd.

Numera filmas Botkyrka- och Salemborna lite varstans i kommunerna. Det sitter kameror vid skolor, på t-banestationer och i och utanför butiker. Men det finns också kameror som inte har tillstånd eller som inte är anmälda till länsstyrelsen.

Nyligen fick länsstyrelsen i Stockholm in en anmälan om olaglig kameraövervakning vid Storvretsbadet och vid Fittjabadet.

– Kamerorna används för att övervaka personalens arbetsprestationer, hävdar personer som Lokaltidningen Mitt i talat med.

Anmälan gäller fyra kameror på Storvretsbadet och sex kameror på Fittjabadet. Det handlar om kameror i entréerna, vid kassorna och i cafédelarna. På Fittjabadet sitter också två kameror i anläggningens gym.

– Kamerorna har suttit här sedan år 2000. Vid sextiden (på onsdagskvällen, reds anm.) fick vi order om att stänga av kamerorna, säger Anders Lindqvist, anställd på Fittjabadet.

Samma eftermiddag hade Mitt i talat med Marcus Qvennerstedt, kommunens säkerhetschef sedan 2008.

– Man kan tycka att jag skulle ha känt till detta men den kunskapen ligger nog ute på förvaltningen, säger han.

Qvennerstedt talade sedan med Roger Vintemar, chef för idrottsanläggningarna i Botkyrka. Han vände sig i sin tur till cheferna på badhusen.

Roger Vintemar berättar att han fick kunskap om övervakningen först i onsdags. Badhuschefen i Fittja har känt till den i ett år.

– Jag började här i mars. Men systemet har varit som en tavla på väggen du aldrig reflekterat över, säger Anette Nygårds, chef för Fittjabadet.

Både Vintemar och Nygårds förnekar bestämt att kamerorna skulle ha använts till övervakning av personalens arbetsprestationer.

– Varför skulle det då sitta kameror i gymmet om det vore för att bevaka personalen? Och jag har aldrig tittat på inspelat material, säger Nygårds.

När vi besöker gymmet i Fittja visar det sig att en del gäster kände till övervakningen, andra inte. På dörren till Fittjabadet sitter en ganska sliten skylt som upplyser om övervakning. På Storvretsbadet saknas skylt vilket är ett måste när övervakning sker.

– Jag visste inte om dem. Kamerorna känns lite obehagliga. Samtidigt sker det mycket brott i området, säger gymbesökaren Nuri Sanagol.

Andra vet att de finns där, men bryr sig inte.

– Jag bara kommer hit och gymmar och sedan går jag, säger Zamfir från Hallunda.

Men att få tillstånd för att övervaka själva gymsalen är i princip omöjligt.

– Det ger vi aldrig, säger Eva Darj, jurist på länsstyrelsen.

– Folk är lättklädda och är i en rekreationsmiljö, fortsätter hon.

Fittjabadet och Storvretsbadet kommer nu sannolikt att få förelägganden om att plocka ner all utrustning.

Länsstyrelsen inspekterar varje år olika platser i jakt på otillåten kameraövervakning. I år kommer de särskilt att kontrollera skolor och restauranger i länet. Förra årets inspektion visade att mer än var femte restaurang i länet med kameror saknade tillstånd.

Har ni koll på om skolorna har tillstånd nu?

– Det ska vi ha. I samband med att det sökts tillstånd till nya skolor har vi undersökt vilka skolor som har kameror, säger säkerhetschef Marcus Qvennerstedt.

Fakta

Allt fler platser övervakas

Botkyrka: År 2000: 18 platser.

2011: 157 platser.

Salem: 2000: 3 platser.

2011: 16 platser.

För bank, post och affärer krävs inget prövat tillstånd för övervakning av själva butikslokalen, men en anmälan till länsstyrelsen.

För platser som skolor och t-banestationer krävs tillstånd. Här väger länsstyrelsen allmänhetens integritet mot behovet att skydda mot brott och olyckor.

Källa: Länsstyrelsen