Gymlokal på Campus Vaxholm fortfarande tom

Malin Forsbrand (C), ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur
Malin Forsbrand (C), ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur
Först trodde gymföretaget Fysioplus att de skulle få flytta in i Idrottens hus och sedan skulle kontraktet gå till en konkurrent. Nu skjuts planerna upp ytterligare, eftersom ny lag hunnit träda i kraft. – Det är ren kapitalförstöring, säger Daniel Borg på Fysioplus.

Kommunens lokaler i Idrottens hus i Vaxholm som var tänkta för ett gym står fortfarande tomma. Detta trots att det finns åtminstone ett företag som skulle vilja flytta in på plan 3 och betala hyra – Fysioplus. Kommunens förhandling med konkurrenten AMHAB ledde ingen vart. Det bekräftar Mats Olofsson (M), vice ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur:

– Det står tomt. Den processen har avslutats och landat i ingenting. Nu finns det en ny process, säger han.

Den processen har avslutats och landat i ingenting.

I höstas berättade Mitt i om turerna kring lokalerna på Campus Vaxholm och gymföretaget Fysioplus som tidigt förhandlade med kommunen om att få flytta in. Företaget uppfattade att man blivit lovad ett kontrakt och var redo att flytta in redan senhösten 2015. Men processen drog ut på tiden. I stället dök en konkurrent upp.

Nu har det gått så lång tid utan ett avgörande beslut att kommunen måste göra om hela processen. Anledningen är den helt nya lagen om upphandling av koncessioner (LUK) som trädde i kraft 1 januari.

Ny lag försenar inflytt

– Vi får ta tillbaka frågan till kommunen. Det handlar om upphandling av koncession, den nya LUK-lagen som blivit känd under arbetets gång, säger Malin Forsbrand (C), ordförande i nämnden för teknik, fritid och kultur.

På Fysioplus är man förbryllad över utvecklingen.

– Det är ju lätt skrattretande faktiskt. Vi var ju ganska långt gångna i våra förhandlingar och så väljer man en annan entreprenör. Och så drar sig den entreprenören ur. Det är ju total kapitalförstöring, säger Daniel Borg som driver Fysioplus.

Enligt honom var det meningen att konkurrenten AMHAB skulle ha flyttat in i januari i år, men han tror att kommunens nya krav att hyresgästen själv ska bekosta färdigställandet av lokalerna kan ha fått dem att backa.

Är det frustrerande att lokalerna fortfarande står tomma?

– Det är inga lokaler som står tomma, det är en råyta. Det viktiga är att det blir bra och att vi får en bra verksamhet och att det blir en bra lösning både för de som vill gå till gym, för skattebetalarna och för det enskilda företag som ska bedriva verksamheten, säger Malin Forsbrand (C).

På torsdag (22/2) ska nämnden för teknik, fritid och kultur fatta beslut om hur man ska gå vidare i frågan.

Daniel Borg säger att hans företag fortfarande kan tänka sig att flytta in i Idrottens hus:

– Vi har ingen stolthet och vi behöver fortfarande lokaler.

Mitt i har sökt företrädare för AMHAB.