Gymmen väger tungt när Väsbys unga idrottar

Erik Scharfenberg, 18 år, Apoteksskogen, tränar på Friskis.
Erik Scharfenberg, 18 år, Apoteksskogen, tränar på Friskis.
"Jag började träna främst för att må bra helt enkelt"
"Jag började träna främst för att må bra helt enkelt"
Allt fler ungdomar väljer att gå på gym – men gymtrenden riskerar att gå ut över idrottsföreningarna.
– Rent generellt tappar föreningslivet just ungdomar, så det är inte enbart i Väsby utan ett problem för många. Det finns så stor konkurrens nu, säger Johanna Dermer, idrottskonsulent på kommunen.

På Friskis och Svettis i Väsby måste man vara 15 år gammal för att få gymma på egen hand, och föreningen har inga problem med att hitta nya medlemmar.

– De står och stampar för att få komma in, säger Nilla Karlsson på Friskis och Svettis.

Ungdomarna största gruppen på gymmet

Ungdomar under 20 år är den enskilt största åldersgruppen på Friskis och Svettis i Väsby, och enligt verksamhetschefen Stefan Silfver är det en generellt uppåtgående trend.

– Styrketräning har blivit trendigt, och den trenden har ramlat ner även till ungdomarna. Hur länge det varit så är svårt att säga, men det är en tydlig trend, säger Stefan Silfver.

”Skönt att bestämma själv”

En av ungdomarna som hittat till Friskis och Svettis i Väsby är Erik Scharfenberg, 18 år. Han tränar ofta fyra till sex gånger i veckan, oftast med styrketräning, men det händer också att han tränar kondition på cykel, roddmaskin eller band.

– Ingen säger åt mig när jag ska träna. För mig är det skönt att bestämma själv men det kräver disciplin, säger Erik Scharfenberg.

Men vad är det då som lockar med gymmet? Förutom flexibiliteten nämner Erik Scharfenberg hälsan, och förstås, utseendet.

– Jag började träna främst för att må bra helt enkelt. Men det är klart att känna sig stark och snygg är inte helt oviktigt, säger Erik Scharfenberg.


Träning är inte bara för unga – läs mer om träning för äldre här.


Från föreningsidrott till gym

Samtidigt som allt fler ungdomar börjar styrketräna syns fallande siffror för lagidrotterna. Det ser ut som att allt fler ungdomar, särskilt högre upp i åldrarna, lämnar föreningsidrotten för att börja träna på egen hand.

– Man vill vara vältränad, men man brinner inte för någon idrott och man vill inte vara uppbokad på fasta träningstider. Då passar gymmande bra, säger Johan R Norberg vid Centrum för idrottsforskning, som studerat ungdomars träning.

Det stämmer visserligen att många ungdomar blir stillasittande när de slutar med ridning, fotboll eller ishockey. Men enligt Johan R Norberg finns anledning att nyansera den bilden.

– Många rör på sig för lite, men många går också på gym. Ungdomar idag är mycket mer bekväma på gym än för tio år sedan, säger idrottsforskaren Johan R Norberg.

Tävlingsidrott passar inte alla

Att ungdomar äldre upp i åldrarna väljer bort föreningsidrotten kan också handla om att föreningarnas verksamhet för äldre ungdomar inte är anpassad för de som vill motionera istället för att tävla.

– Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. I framtiden kommer det att handla mer om att motionera, inte tävla. Man kanske vill skriva upp sig på pass, så man kan styra sin tid, säger Johan R Norberg.

Inte ett Väsby-problem

På riksnivå har både Centrum för idrottsforskning och Riksidrottsförbundet varnat för att ungdomar allt tidigare väljer att hoppa av föreningsidrotten. Det finns inga studier om exakt hur många avhopp som görs från idrottsföreningarna i Upplands Väsby, men från kommunens sida känner man igen trenden.

– Rent generellt tappar föreningslivet just ungdomar, så det är inte enbart i Väsby utan ett problem för många. Det finns så stor konkurrens nu, fler aktiviteter att göra på fritiden. Man går på gym själv, går på utegym, men dessutom tar skolan tid – ja, det finns mer att göra helt enkelt, säger Johanna Dermer som är idrottskonsulent i Upplands Väsby kommun.

Flera faktorer spelar in för ungdomar

Platsbrist och strukturella problem samverkar och gör att ungdomar väljer bort föreningsidrotten.

– Det brister när det inte finns utrymme för de som bara vill spela fotboll på skoj i den åldern.

Från ”triangel” till ”rektangel”

Riksidrottsförbundet varnar för att allt fler äldre ungdomar slutar med lagidrott för att börja träna på egen hand, och nu läggs mycket resurser på att försöka vända utvecklingen. Enligt Johanna Dermer, idrottskonsulent i Upplands Väsby kommun, är det en kombination av faktorer som gör att ungdomar väljer bort föreningsidrotten.

– När man är 17-18 ska man gå till A-laget, och passar man inte där finns inget kvar i föreningen att göra, för det finns ingen bredd för de äldre ungdomarna. Så målet nu är att gå från triangel till rektangel, att satsa mer på bredd för att behålla fler längre upp i åldrarna, säger Johanna Dermer.

Samtidigt finns en brist på träningstider som gör att de mindre motiverade ungdomarna kan trängas undan.

– Det brister när det inte finns utrymme för de som bara vill spela fotboll på skoj i den åldern. Det är en utmaning både för kommunen och föreningarna, för det är brist på tider i sporthallar och fotbollsplaner. Då finns inte utrymme för såna träningsgrupper, säger Johanna Dermer.

Fakta

Idrottssatsningar i Upplands Väsby

  • Det nya ridhuset vid Väsby ridklubb i Sättra förväntas bli klart till våren.
  • Uterinken vid Vilundahallen blir inomhusrink. Med väggar och tak blir rinken tillgänglig under en större del av året. Träning kan börja vecka 47, preliminärt.
  • Vid Vikskolan ska en större sporthall byggas för att ge utrymme åt handboll och innebandy, verksamhetsstart beräknas till hösten 2021.
  • Ett utegym byggs i Smedby tillsammans med en lekplats.
  • Utveckling av Väsby friluftsområde vid Runbyskogen där hinderbana och utegym ska byggas.
  • Ombyggnaden av Vilundaparken har ännu ingen tidsplan, men förhoppningen är att en fullstor matchhall ska få plats i planerna.