ANNONS

Gymmet har blivit nya fritidsgården

Brook Kebrab och Esrom Daniel, båda 15 trivs på gymmet.
Brook Kebrab och Esrom Daniel, båda 15 trivs på gymmet.
Spontan motion framför tävlingsidrott och tuffa elitsatsningar.
Så vill dagens tonåringar träna.
Solna präglas av nationalarenor och elitklubbar. Samtidigt hittar idrottandet nya former och gymmen fylls med tonåringar.
- Ungdomar är mycket mer bekväma på gym i dag, säger idrottsforskare.
ANNONS

Många tonåringar idag är utpräglade individualister.
Det märks till och med på hur man tränar. I hela Sverige vänder sig unga från den organiserade föreningsidrotten och deltagarsiffror pekar nedåt. Så ser det ut också i Solna.
För barn upp till 12 år mår föreningslivet fortfarande finfint i hela landet, enligt Johan R Norberg. Det är sedan deltagandet i dippar, men bilden är inte helt mörk.  Ungdomar hittar nya former att motionera och föreningar hakar på trender och tänker i nya banor.
– Många rör på sig för lite men många går också på gym. Ungdomar idag är mycket mer bekväma på gym än för tio år sedan, idrottsforskaren Johan R Norberg, Centrum för idrottsforskning.

Många stannar både två och tre timmar

På Friskis & Svettis i Sundbyberg tränar unga från både Solna och Sundbyberg.
Anläggningen har ett tydligt mål att passa unga.
– Här och i Kista har vi jobbat med tonårsambassadörer. Det har varit en succé, säger Leonardo Usberg som verksamhetschef på anläggningen.
Han berättar att man inledningsvis tyckte att det blev stökigt när man släppte in unga gymmare. Lösningen blev att släppa in tonåringarna själva och visa andra jämnåriga till rätta.
– Det här har blivit en mötesplats. Ofta stannar man inte bara här en halvtimme och går hem. Många stannar både två och tre timmar, säger han.
Men det är också friheten som lockar på gym tror Leonardo Usberg.
Bilden förstärks av idrottsforskaren Johan R Norberg.
– Idag vill unga vara fria. De vill inte vara bundna av träningstider som i föreningsidrotten. Man kanske vill skriva upp sig på pass, så man kan styra sin tid, säger Johan R Norberg.

Man vill vara vältränad men man brinner inte för någon idrott

Men gymmandet handlar också om en ny syn på kropp och hälsa.
Norberg nyanserar bilden av att unga bara sitter still. Ökad kunskap om att motion är viktigt för hälsan och inte minst ett skönhetsideal som dikterar en vältränad kropp har förändrat ungdomarnas beteende.
– Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. Man vill vara vältränad men man brinner inte för någon idrott, säger Johan R Norberg.
Något som dagens tonåringar vänder sig ifrån är tävlande och elitsatsningar.
– I framtiden kommer det att handla mer om att motionera, inte tävla, säger Johan R Norberg.
Han menar att föreningar generellt är dåliga på att fånga upp intresset hos ungdomar som bara vill träna litegrann. Ofta krävs det mycket, både pengar och engagemang för att vara aktiv i en idrottsförening.
– Föreningsidrott är för den välmående medelklassen. Det kan krävas extra utbildning, camps och akademier som gör att kostnaderna och kraven ökar, säger han.

Att tro att föreningar kan förändra samhällsutvecklingen är naivt.

Men det finns undantag. Till exempel har flera gymnastikföreningar tagit till sig parkouren som tilltalar många och som inte kräver elitsatsningar. Alltfler kommuner, bland annat Solna stöttar också aktivt breddidrotten.
– De föreningar som kan suga åt sig den typen av idrott borde ha alla förutsättningar i världen när samhället förändras idrotten. Att tro att föreningar kan förändra samhällsutvecklingen är naivt. Föreningar kan inte föra allt men de kan göra en del för att inkludera och försöka få ungdomar att stanna kvar, menar Johan R Nordberg.

Tonåringarna fler – det kräver anläggningar

ANNONS

 


Träning är inte bara för unga – läs mer om träning för äldre här.


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.