ANNONS

Gymmet Järfällas nya ungdomsgård

Jonathan Malmberg, 18 år, från Viksjö, hoppade av ishockeyn och började gymma.
Jonathan Malmberg, 18 år, från Viksjö, hoppade av ishockeyn och började gymma.
"Jag tycker om att träna självständigt, och det ger mig möjlighet att vara flexibel."
"Jag tycker om att träna självständigt, och det ger mig möjlighet att vara flexibel."
Ny forskning visar att ungdomar tränar allt mindre. Samtidigt hittar idrottandet nya former. I Järfälla fyller unga under 20 år gymmen.
ANNONS

I Järfälla flockas ungdomar på Friskis och Svettis, som har träningslokaler i Kallhäll och Jakobsberg.

– Det är rena ungdomsgården på gymmet ibland. Man känner att det är många som hänger runt även när de inte tränar, säger Lena Jenelius, kommunikationsansvarig på Friskis och Svettis i Järfälla.

”Ger mig möjlighet att vara flexibel”

En av ungdomarna som hamnat på Friskis och Svettis gym är Jonathan Malmberg, 18 år, från Viksjö. Han spelade ishockey länge, men hoppade av när han började gymnasiet.

– En orsak var att jag ville prioritera studierna. Men också för att jag har ett stort intresse för löpning och styrketräning. Att träna på gym passar mig bra. Jag tycker om att träna självständigt, och det ger mig möjlighet att vara flexibel, säger Jonathan Malmberg.

Mycket pekar nu på att den självständiga och individuella träningen hos ungdomar sker på bekostnad av de traditionella föreningsidrotterna. Antalet deltagartillfällen inom ungdomsidrotten sjunker i Järfälla, enligt statistik från kommun- och landstingsdatabasen Kolada. På riksnivå har både Centrum för idrottsforskning och Riksidrottsförbundet varnat för att ungdomar allt tidigare väljer att hoppa av föreningsidrotten.

Vanligast att yngre barn är föreningsaktiva

Det finns inga studier om exakt hur många avhopp som görs från idrottsföreningarna i Järfälla, och kommunens siffror visar att antalet ungdomar i föreningarna är relativt stabilt. Men vanligast är att man är aktiv i idrottsförening i yngre åldrarna – sedan börjar intresset avta.

– Var fjärde ungdom i Viksjö i mellanstadieåldern har någon gång varit aktiv i IFK Viksjö, men när man kommer upp i åldrarna väljer man bort lagidrott satsar man på skolan eller tränar på gymmet, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur- fritids- och demokratinämnden.

Ungdomar allt mer bekväma på gym

En del av ungdomarna blir stillasittande – men många börjar också, som Jonathan Malmberg på Friskis och Svettis, träna på egen hand. På många gym är nu den största åldersgruppen ungdomar under 20.

– Många rör på sig för lite, men många går också på gym. Ungdomar idag är mycket mer bekväma på gym än för tio år sedan, säger idrottsforskaren Johan R Norberg som skrivit om ungdomars träning.

ANNONS

Simsällskapet: Bara elitsatsande ungdomar blir kvar

För Järfällas idrottsföreningar är det ännu ingen brist på ungdomar som vill vara med, men bekymret med äldre ungdomar som hoppar av är välkänt. Enligt Marcus Åradsson, som är tränare i Järfälla Simsällskap, är det nästan bara de elitsatsande ungdomarna som blir kvar i föreningen i de övre tonåren.

– Vi har ett tänk i föreningen att vi vill att ungdomarna ska vara bland de bästa i Sverige, på sin nivå. Inriktningen vi valt i föreningen gör att vi inte har någon verksamhet i för sjuttonåringar som vill simma på motionsnivå, säger Marcus Åradsson.


Träning är inte bara för unga – läs mer om träning för äldre här.


Brist på träningstider ett stort problem

Men stötestenen för Järfälla Simsällskap är bristen på tider i bassängen.

– Hade vi haft mer tider i bassängen hade vi kunnat bedriva den sortens verksamhet också, och det vill vi verkligen när vi får den nya simhallen. Just nu kan vi inte kombinera det med att ha duktiga tävlingssimmare på grund av att bassängtiderna är för få, säger Marus Åradsson.

Enligt Idrottsforskaren Johan R Norberg handlar problematiken om större samhälleliga trender.

– Vi är mycket mer medvetna idag, hälsoinriktade. I framtiden kommer det att handla mer om att motionera, inte tävla, säger Johan R Norberg.

Kommunen planerar ”idrottslyft”

Riksidrottsförbundets projekt Idrottslyftet har funnits i nästan tio år, för att stötta idrottsföreningar i sin verksamhet. Nu ska Järfälla kommun, idrottsföreningarna och Stockholmsidrotten träffas för att diskutera hur man kan få fler att stanna längre inom föreningsidrotten.

– Vi är beredda att hjälpa till med lokaler och ekonomi så gott vi kan, säger Annika Dahlborn som är idrottskonsulent i Järfälla kommun.

Ledarutbildningar kan vara nyckeln

Hur gör man då får att få fler att bli kvar? Enligt Annika Dahlborn kan det handla mycket om ledarutbildning, så att ledare inom idrottsföreningar får ett bredare tänk – från att träna ungdomar inför tävling och elitsatsning, till att också rymma de som vill träna för att det är kul och motionera.

– Men det är svårare att leda ett gäng som kanske inte vill bli bäst, utan vill ha roligt och tävla tillsammans för att det är kul, säger Annika Dahlborn.

Börjar vi träna för tidigt?

Men det kan också finnas fler förklaringar till att ungdomar väljer att hoppa av idrotten tidigare i åldrarna – det kan vara så att de helt enkelt börjar för tidigt.

– Enligt en forskare som heter Ulf Blomdahl har du en period på ungefär sju år som du tycker något är kul att satsa på. Har du då börjat som fyraåring är det inte så kul längre när du är 11-12 år. Hans inställning är att vi slutar så tidigt för att vi börjar så tidigt, säger Annika Dahlborn.

Fakta

Kommunens idrottssatsningar

I takt med att Järfälla växer satsar kommunen på att rusta upp och bygga nya idrottsanläggningar.

  • Nya simhallen i Jakobsberg öppnar nästa år.
  • Vid Tallbohov IP byggdes förra året en ny konstgräsplan och ett utegym.
  • I Barkarbystaden planeras en ny idrottshall och fotbollsplan.
  • Omfattande om- och nybyggnad för ridklubben vid Säby gård är igång.
  • Ett konstsnöspår planeras i kommunen, men ännu finns ingen plats åsidosatt.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.