ANNONS

Här är gymmet där seniorerna tar all plats

Gym för äldre på Östermalm. Christer Silferberg tränar Jill Stenqvist och Gerty Grant.
Gym för äldre på Östermalm. Christer Silferberg tränar Jill Stenqvist och Gerty Grant.
På Valhallavägen har ett nytt gym öppnat som bara är riktat mot seniorer.
Den höga technomusiken och de uppumpade 20-åringarna är som bortblåsta.
– Vi tränar inte för beachen, säger Gerty Grant 74 år.
ANNONS

I träningslokalerna spelas 70-talslåten The Joker med Steve Miller band. Den personliga tränaren pratar om sin katt, och det finns inte en tatuerad 25-åring med uppumpade armar så långt ögat kan nå.

– Det bästa är att det är helt riktat mot vår åldersgrupp. Jag har saknat ett gym där man inte bara rusar mellan ställe och ställe utan kan köra i sin egen takt, säger Gerty Grant.

Tunga vikter

Hon är 74 år och träningspartnern Jill Stenqvist är 70 år. Men tro inte att de kör något lätt pass för det. Jill kör roddövningar för ryggen med en stor kettlebell-vikt i handen.

– Att alla är i samma ålder är det bästa. Det finns inte en massa flotta ungdomar med snygga kroppar som springer runt här, säger hon och skrattar.

Men får man träningsvärk då?

– Det kan jag lova dig att man får! Jag har kört en gång förut och jag kom knappt ur sängen dagen efter, säger Jill.

Finns även på Södermalm

Activage heter gymmet som precis har öppnat på Östermalm. Sedan tidigare har seniorgymmet också funnits på Södermalm.

Gerty Grant, 74 år, tränar axlar på Valhallavägen.

Målgruppen är 60-plussare, men det finns betydligt äldre som kör hårt i gymmet.

ANNONS

– Min äldsta klient var 97 år när han började, man måste bara våga börja styrketräna. Alla kan och bör göra det, säger platschefen Kristoffer Sjöberg.

Ska inte kännas som vanligt gym

Alla tränare har utbildat sig speciellt för att lära sig hur äldre kroppar fungerar och reagerar på träning. Lokalen är mindre än vanliga gym och det finns alltid en tränare på plats, men man kan träna sitt individuella program om man vill.

– Det ska inte kännas som ett vanligt gym. Vi vill göra insteget att börja träna så lågt som möjligt genom att tvätta bort bilden som många har av ett gym och hur man måste vara där. Det här är lika mycket en mötesplats för äldre, säger Kristoffer Sjöberg.

Explosiva muskler

Ben-, sätes- och ryggmusklerna är huvudfokus eftersom dessa är allra viktigast att hålla starka ju äldre man blir. Och det är explosiva muskler som ska byggas.

– Man skulle kunna ta ett pass som en 75-åring kör här och låta en 35-åring göra det också. Det är liknande övningar, men man modifierar belastningen, rörelserna och programmen så att de fungerar även om man har krämpor eller skador, säger Kristoffer Sjöberg.

Skulle jag som är 30-årsåldern kunna köpa ett kort här?

– Vi har ingen satt åldersgräns, men vi skulle rekommendera dig att inte köpa kort här. Det är bara öppet på dagtid under vardagar och vi kommer inte att förändra upplägget, säger Kristoffer Sjöberg.

ANNONS