ANNONS

Gymnasieelever får själva ansvara för minskad smittspridning

Nacka gymnasium
Eleverna på Nacka gymnasium ska tillbaka till skolbänken.
Gymnasieeleverna återvänder till skolbänken. På Nacka gymnasium delar man upp terminsstarten för ettorna för att minska trängseln, men tanken att eleverna själva ska ta ansvar för att minska risken för smittspridning.
ANNONS

Beslutet om distansundervisning hävdes av regeringen i juni. Region Stockholm har beslutat att satsa på flexibel skolstart för att minska trycket på kollektivtrafiken och risken för smittspridning av coronaviruset.

På Nacka gymnasium har ettornas upprop i aulan delats upp över dagen för terminsstarten, tvåorna och treorna börjar dagen därpå och har ingen samling. Men de drygt 2200 elevernas scheman ser ut som vanligt.

– Vi tittade på det, men det är väldigt svårt. Flexibla scheman är lättare om man har en klass som sitter i hop hela tiden och alla läser samma ämnen med samma lärare. Alla börjar ändå vid olika tid. Men de flesta börjar väl mellan klockan 8 och 9, säger Helen Bejmar, rektor på Nacka gymnasium.

Elever ska minska smittspridningen

Enligt henne har lärare möjlighet att undervisa på distans om den till exempel måste stanna hemma på grund av lindriga symptom.

För att förhindra smittspridning i skolan beställer man bland annat extra städning och handsprit. Korridorerna kommer att delas upp i två riktningar och göras enkelriktade.

– Men framför allt tänkte vi arbeta med elevernas medvetenhet så att de själva får ta ansvar. Att hålla avstånd, tvätta händerna och ta hänsyn till varandra.

Tar ställning till trängsel när den uppstår

I kommuner som Huddinge har man beslutat om att hålla viss distansundervisning för att minska trycket på kollektivtrafiken. Det har inte Nacka gymnasium.

Eventuellt ses det över i de fall en elev tillhör en riskgrupp eller har svårt att ta sig till skolan för att det är trångt i kollektivtrafiken, enligt rektorn Helen Bejmar.

– Utgångspunkten är att eleverna ska vara här. Sedan får vi se lite vad som händer när eleverna kommer. Om det blir väldigt tjockt kanske man får dela upp dem.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.