Gymnasieelever från Ekerö får nu använda den programpeng som kommunen betalar för att bekosta ett studieår utomlands. Beslutet fattades i barn- och utbildningsnämnden 18 juni och innebär att ett läsårsstudier i Sverige kan bytas mot studier i en svensk skola utomlands.
"Grundregeln är att man gör ett utlandsår, inte bara en termin, eftersom det är svårare att få ihop studieupplägg med skolan i Sverige om man bara är borta en termin. Skulle vi få in ansökan som bara gäller en termin så får vi ta ställning till det då", skriver Elin Elfqvist i ett mejl till Mitt i Mälarö.
Få skolor kvalar in
Studierna måste ske på svenska skolor som är godkända av Skolverket. Och det är inte så många skolor som kvalar in. Även om det finns gott om skolor i världen som kallas sig svenska, finns det bara fem stycken gymnasieskolor som får statsbidrag och har rätt att sätta betyg.
Elin Elfqvist är chef för barn och utbildningsförvaltningen.
Ekerö kommun
Och det är alltså bara dessa som eleven kan gå i för att få med sig sin gymnasiepeng.
"Möjligheten att kommunen finansierar skolgången ett år bygger på att det är ett utlandsår på en svensk skola. Man byter ut ett år hemma mot ett utomlands", skriver Elin Elfqvist.
Utlandsboende
Dessutom beviljas inte ansökan om eleven flyttar till den nya studieorten tillsammans med sin familj eller någon av vårdnadshavarna.
"Flyttar man tillsammans med sin familj så är man normalt ansedd som utlandsboende och då ansvarar inte kommunen för utbildningen", skriver Elin Elfqvist i sitt mejl.
Och yngre elever får bekosta skolgång utomlands själva. Skolpengen som gäller grundskolan får man nämligen inte flytta med sig. Det bestämde nämnden redan 2019.
Det finns i skollagen varken något förbud mot att den kommunala skolpengen tas med utomlands, eller någon skyldighet för kommuner att bevilja det.