Min lokala hjälte

Gymnasieelever gör tidning med seniorer

Planeringsmöte för nästa nummer av Botkyrka PRO Tidning.
Planeringsmöte för nästa nummer av Botkyrka PRO Tidning.
PRO i Botkyrka har tagit in hjälp utifrån för att göra sin medlemstidning – gymnasieelever från Hallunda.

– Det blir en annan touch på det då, säger Kurt Trogen från PRO.

Det bläddras och diskuteras kring det runda bordet i skolbiblioteket på S:t Botvids gymnasium. Ett antal nyfikna elever håller på att bekanta sig med tidningen och Kurt Trogen och hans kamrater från PRO – Rolf Garneij och Anita Eklöf – berättar gärna.

– Det är roligt att få känna på hur det är att bli publicerad. Att få se sin egen artikel i tidningen, säger före detta eleven Dilan Cetinkaya, som skrivit i tidigare nummer av tidningen.

Hon och Aksel Kerimo är med som inspiration till eleverna som kanske ska skriva i nästa nummer.

– Jag skrev min artikel om Assyrien kulturcenter som bland annat är engagerade i att jobba för äldre i Botkyrka, precis som PRO. Kanske kan det leda till att de börjar samarbeta, säger han.

Botkyrka PRO Tidning kommer ut med två nummer om året till 1 850 medlemmar i kommunen. Sedan 2008 har man jobbat ihop med gymnasieelever som ett sätt att bygga broar mellan generationerna.

I början hjälpte eleverna till med tekniken också, men nu görs tidningen av PRO-medlemmen Rolf Garneij. Tillsammans sitter nu unga och gamla och diskuterar vad som ska vara med.

– Det betyder mycket för oss att samarbeta med den yngre generationen. Det blir kreativt och vi får nya infallsvinklar, säger Kurt Trogen.

Eleverna har Margareta Lindmark, tillförordnad rektor på S:t Botvidsgymnasiet, samlat ihop.

– Det är elever som har intresse för att läsa och skriva och som tycker det är intressant att höra hur äldre tänker, säger hon och riktar sig till gänget runt bordet.

Hon frågar om eleverna har tänkt på något som de vill skriva om redan. Oyunundraya Gantuya svarar direkt:

– Jag vill skriva om hur det känns att komma till Sverige som ung, hur man lär sig svenska snabbt och hur det är att börja skolan här. Jag kom själv hit för två år sedan.