Gymnasieelever är på sin vakt – ”Det känns mer som kriminalvård”

Ordningsvakter bevakar Messingen i Upplands Väsby. Delar av Messingen stängs av.
Delar av Messingen stängs av för allmänheten.
Det var en annorlunda skolstart för eleverna på Väsby nya gymnasium. Nu bevakar ordningsvakter entrén, och flera av eleverna känner sig oroliga.
– Man känner sig iakttagen hela tiden, säger förstaårseleven Iva.

Ungdomarna står i små klungor utanför entrén till Messingen. De har precis haft upprop och ska börja första ring på Väsby nya gymnasium.

Många av eleverna säger att de är nervösa. De ska börja i nya klasser och träffa nya människor. Men framför allt för ordningsvakterna i entrén.

– Man känner sig iakttagen hela tiden. Man kan typ inte skoja utan att de kollar, säger förstaårseleven Iva.

Vännen Betol håller med.

– Det känns mer som kriminalvård än skola.

Vakterna är en trygghetssatsning

Nyligen införde Upplands Väsby kommun vakter i entrén till Messingen. Efter bråk och stökiga händelser kring Messingen beslutade kommunen ”om att förstärka bevakningen av lokalerna och kontrollen av vilka som besöker Messingen”.

Entrévakterna har till uppgift att hälsa besökare välkomna och ta reda på syftet med deras vistelse i huset.

Ordningsvakter bevakar Messingen i Upplands Väsby. Delar av Messingen stängs av.

Vakterna stänger av delar av lokalerna. Foto: Emil Salmaso

– Jag hoppas att besökare förstår varför dessa frågor kommer att ställas till dem. Vi hoppas att alla besökare med goda avsikter ska känna sig välkomna och trygga med att vi har en person som ser, hör och ingriper mot sådant som inte ska existera i Messingen, sade Barbro Johansson, tf kultur- och fritidschef, i ett pressmeddelande om beslutet.

Fel väg att gå

Flera av ungdomarna Mitt i pratar med vet att det varit stökigt vid Messingen och säger att de har förståelse för varför vakterna vakterna införts. Ingen av dem har informerats av skolan, och många tror att åtgärden kommer att få motsatt effekt.

– Jag blev lite rädd och undrade varför de var här, och det tror jag att fler elever kommer bli när de ser vakter där inne. Men det är bättre att de finns än att de inte gör det, säger Reshad.

Förstaårseleverna Iva och Betol menar att vakterna är en felsatsning.

– Ta in elevassistenter eller någon som kan bygga relationer med eleverna och se till att de mår bra i stället, säger Betol.