Gymnasieskolan ska spara miljoner

Haninge sparar in över två miljoner kronor på gymnasieskolan. Och blir mer beroende av grannkommunerna.

– Vi var tvungna att kapa, säger Johan Svensk (MP).

Det är programpengen för de gymnasieelever som bor i Haninge som nu sänkts med 1,5 procent, vilket betyder att kommunen sparar in över två miljoner kronor.

Johan Svensk (MP), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, ser beslutet som det ”minst tråkiga” att ta.

– De pengar vi får från kommunfullmäktige täcker inte programpengen för det budgeterade antalet elever. Bästa alternativet var att sänka programpengen för eleverna från Haninge, säger han.

På flera gymnasieenheter är man oroliga. Enligt yrkesgymnasiet Fredriks rektor Robert Aspfors får hans skola 1,5 miljoner kronor mindre i år.

– Skulle reformen fortsätta under 2014 och 2015 så blir det riktigt svårt.

Men Johan Svensk är mer hoppfull.

– Det är ingen fara på taket nu. Men självklart är inte ambitionen att fortsätta dra ner programpengen nästa år. Problemet för Fredrik är att färre söker yrkesprogrammen. Plåtslageribranschen behöver 300 plåtslagare per år i Stockholmsområdet, men vi har haft noll sökande till det programmet i två år. Det jobbas hårt med att få fler sökande till yrkesprogrammen.

Beslutet betyder att Haninge nu får mer pengar per elev för den som kommer från en annan kommun än den egna. Tyresös skattepengar blir till exempel allt viktigare.

Oppositionen i Haninge är kritisk till beslutet.

– Det är snarare läge att investera i utbildningarna, säger oppositionsrådet Robert Noord (S).

Fakta

Finns gemensamt avtal

Beslutet betyder att man nu bryter sig ur den gemensamma prislistan mellan länets kommuner. För elever som bor utanför, men läser i Haninge, ligger dock den gemensamma prislistan fast.

För till exempel en elev på byggprogrammet som är från Haninge minskar kommunen programpengen med 3 500 kronor. Exempelvis Tyresö i sin tur betalar enligt den gemesamma länsprislistan.